Боби Михайлов: Целта на БФС е да изглежда федерация на бъдещето!

Мечтата ми е до 2-3 години да имаме нов национален стадион, призна президентът на централата

Спорт
09:33 - 23 Октомври 2021
3389
Боби Михайлов: Целта на БФС е да изглежда федерация на бъдещето!

"Беше ми много тежко през двете години, когато не бях начело на БФС. Първо, заради самия начин, по който си тръгнах. Ситуацията около националния отбор, имаше и обективни, и субективни неща, напускане на треньор в последния момент преди важни квалификации", призна избраният отново президент на БФС - Борислав Михайлов.

"Всички казват, че имаше организация за появяването на онези момчета с качулките на мача с Англия, който предшестваше оставката ми. 100% активно мероприятие. От кого е организирано никой не знае, а вероятно няма и да узнае, пък и не е от значение. Но всичко тръгна много по-рано, имаше големи медийни атаки. Англия, както знаете, е много чувствителна на тази тема. Още от първия мач там, после като кацнаха тук техният треньор и играчите започнаха да говорят по темата за расизма. Всичко беше подготвено. Дори с английска намеса, това на шега, разбира се. Но не само това.

Идването на нов треньор, краткото му време за адаптация, недобри резултати, нов начин на игра, получаване на повече голове, играеш с Англия. След три дни те биха Черна Гора даже с по-голям резултат, но никой не отиде да иска оставката на Савичевич (президент на федерацията - б.а.), нито имаше приказки за расизъм. Повтарям - активно мероприятие, беше ми тежко, но от друга страна ми помогна много. Всяко зло за добро, както се казва.

В онзи моменти не съм си и помислял да се връщам към тази ръководна позиция. Но по различни причини моите колеги не успяха да направят конгрес по това време, два пъти го отменяха заради пандемия. През този период аз видях отстрани мои грешки, лични. И в персонален план, и като ръководене и мениджмънт на самата администрация. Някои свързани и с характера ми, с прекалената ми доброта за тази позиция. (Усмихва се.) Така че, че няма ненаказано добро го видях не десетки, а стотици пъти. Няма клуб, на който да не съм помогнал. Оказа се обаче, че тези, на които най-много съм помогнал, незнайно защо са най-много против мен. Времето ще покаже кой крив, кой прав. Затова се върнах да си доизкарам мандата, което беше отговорност пред хората, които са ме избрали", заяви още шефът на българския футбол.

"Благодаря на делегатите, които ме избраха и гласуваха за мен. Това стана след 14 години - ок, от

16-годишен мандат, при яростна предизборна кампания на другата страна, която не продължи 15 дни, както е по устав, а 6 месеца с всевъзможни откровени лъжи, обиди, обвинения в корупция и какво ли не. Те така и не бяха доказани. А един човек от така наречения екип на Димитър Бербатов е бил осем години в изпълкома. Това е нелепо и обидно за целия ни футбол, не само за мен.

Въпреки всичко това аз печеля пети пореден конгрес. За което благодаря и, както казах и на самия конгрес, ще дам всичко от себе си за по-добрата работа на БФС", зопълни той.

"Абсолютно никакви нарушения не са открити в продължение на въпросните две години, след като ДАНС нахлу в централата в Бояна. Но не искам да се връщам назад. Конгресът беше преди две седмици, каза, че президент е Боби Михайлов и това е свършен факт. Оттук нататък започва летоброенето на новото ръководство, което през следващите четири години трябва да направи това, което не успяхме да свършим, както и новите неща, които можем да направим.

Това, което каза Наско за 40-годишното ни приятелство, е много силно и аз бях много щастлив, когато разбрах след това. Защото на самия конгрес аз не го знаех, вече бях влязъл. Не ме учудва подкрепата на Левски. Учудва ме, че привърженици на различни отбори, смятат, че когато имат президент или член на изпълкома от даден клуб, трябва задължително да стават шампиони. Това е абсолютно несериозно в ХХI век и като ме познават що за човек съм. Иначе е естествено да съм щастлив от подкрепата на Левски, защото баща ми, лека му пръст, е играл там, аз съм играл, синът ми в момента е капитан на отбора, брат ми е играл там. Не може да се говори, че не съм очаквал", сподели за изминалия Конгрес Михайлов.

"Цел №1 е футболният съюз е да изглежда като федерация на бъдещето. Има проект с това име, в който ние вече участваме. Ние сме една от първите страни, членки на УЕФА, които се включиха. Искам всичко - не че не е, по-модерно, по-отворено към всички...

Трябва да се подобри комуникацията с клубовете, ще търсим промяна на на персоналния състав по зони и области. Трябват ни по-млади хора, по-отворени, с висше образование, най-добре от НСА, които да имат контакт на местно равнище с кметовете. Като да не се виждат един или два пъти годишно, а поне всеки месец. Неслучайно за четвърти път в изпълкома каня кмет и този кмет е кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е шеф на сдружението на общините. Защото когато говорим за аматьорски футбол, всичко минава по оста футболен съюз - клубове - общини. И обратно. Както казах и на конгреса, в тази модернизация влиза и дигитализацията на първенството. Сега за картотеките няма да има нужда да се ходи по села и паланки, всичко ще е по електронен път, няма да се заплаща и това ще свали таксите за клубовете", декларира той целите пред настоящето ръководство.

Второ, пълна промяна в треньорската школа. За мен, както и за много мои колеги и познати, не само свързани с футбола, проблемът на българския футбол е липсата на достатъчно квалифицирани треньори на всички нива. Не само в професионалния, защото там дори са повече - само с PRO лиценз са над 140. Но в професионалния футбол могат да работят само 30 като старши треньори. Но важното е надолу какво става, затова планираме модернизация на треньорската школа, включително и персонални промени в личния състав. Ще се опитаме да намали цените на лицензите, особено в по-долните нива, например категория С. Ще пращаме най-талантливите, които ще бъдат избирани от треньорската комисия, на стаж в престижни отбори в чужбина - както на национално, така и на клубно ниво.

Третото е подпомагане на линията за подпомагане на регионите с инфраструктурни проекти, свързани с програмите на УЕФА и ФИФА. За предходния период, обхващащ 2018-2022 г., сме инвестирали в това над 2 млн. лв. Никоя друга федерация не е инвестирала и един лев в спортен обект. Или поне много малко, всичко е с подкрепата на държавата. Докато БФС не е взел нищо от държавата. Единствено за организиране на европейски първенства. Затова е важно хората да се отърсят от заблудата, че държавата по някакъв начин храни футбола. Всъщност е точно обратното.

В България се играят по 600 мача на седмица. Това означава 1200 отбора, 600 линейки, 600 пожарни, охрана, съдии... Това всичкото е брутен футболен продукт, който оставя ДДС в държавата. Отделно са инфраструктурните проекти, за които УЕФА дава парите, но без данъците. ДДС-то го плаща футболният съюз, а след съответният период самите обекти остават за държавата.

Четвъртото е най-вече мечта. Да успеем аз и моите колеги да започнем, а ако започнем навреме, смятам, че в рамките на 2-3 години можем да имаме нов национален стадион. Той може да бъде без писта, без зали, да е само за футбол, да е 25-хиляден, въпросът е да отгаваря на всички изисквания. И с моите позиции в УЕФА със сигурност ще докарам мача за Суперкупата на Европа в България до четири години и половина. Това върви и с мечтата ми националният отбор да се класира за голям форум. Работи се по въпроса.

Млад треньор, млади играчи, дано имаме добър жребий в Лигата на нациите. Там зависи в коя урна ще сме за жребия, защото в момента сме трети в групата за световното, което си е успех. Преди Северна Ирландия сме, а каквото и да си мислят хората, там играчите играят във Висшата лига и Чемпиъншип, докато нашите са главно в родното първенство или в не толкова силни клубове", призна пред "24 часа" Борислав Михайлов.

"Много тежко се отрази пандемията на футбола. Но футболът е жив и това е най-важното. Оцеля даже и без публика. Клубовете в цял свят понесоха огромни загуби, в България също. Даже националните отбори играха без публика. Но футболът се пребори и даже според мен стоеше най-добре в сравнение с другите спортове. В България процентно има доста по-малко заразени футболисти, БФС пое тестовете на клубовете, на националите непрекъснато се правят тестове. Връщам се за малко на конгреса - перфектна организация в тома отношение. Толкова много хора на едно място, но досега не съм чул да има заразен. Затова поздравявам още веднъж всички мои колеги, външните фирми, които ни помагаха, охранителите, РЗИ, защото нямаме нито един акт. Просто за пример", заяви Михайлов.