Боби Михайлов празнувал с кралете на черното тото преди уредения мач с Естония

Общество
18:57 - 30 Май 2022
16067
Боби Михайлов празнувал с кралете на черното тото преди уредения мач с Естония

Шефът на БФС Борислав Михайлов е празнувал в Сингапур настъпването на 2011 г. в компанията на петричкият бизнесмен Костадин Хаджииванов, по-известен като Коце Маца, и босът на черното тото Дан Тан, съобщава bird.bg.

Две седмици по-късно Михайлов е подписал договор с фирма, контролирана от Дан Тан, за мача България – Естония /2:2/. Мачът беше разследван и анулиран. Тогава ФИФА стигна до извода, че в скандала няма замесени официални лица от федерациите на България и Естония, а те са били подведени от престъпна група. Но документираната близост на Михайлов с Дан Тан връща лентата към различна интерпретация на събитията.

Мачът в Анталия между България и Естония се проведе на 9 февруари 2011 г. в Анталия и завърши 2:2 след четири дузпи. За нагласения резултат са били заложени най-малко 6.9 милиона долара при азиатски букмейкъри.

След мача избухна скандал и започна разследване на ФИФА, което обаче затихна три месеца по-късно с извода, че няма замесени официални лица. ФИФА все пак анулира резултата от мача и призна, че той е бил организиран с цел печалба от залагания, а не по спортни причини. Като виновни бяха посочени арбитрите и прокситата на агенцията „Фути Интернешънъл Медия“, организирала събитието. Нямаше никакви санкции за двете футболни централи.

Този мач обаче отключи мащабно разследване на Европол за нагласени мачове в няколко държави. Разследването, известно като „Операция Вето", установи над 380 нагласени мача в различни европейски шампионати и дори квалификации за Мондиала. Включиха се разследващи екипи в Италия, Гърция, Финландия и Унгария. Основен информатор за „Операция Вето“ стана сингапурецът Уилсън Радж Перумал, който беше арестуван във Финландия, а след това излежа присъда в Унгария.

От затвора Перумал направи разкрития за сингапурската футболна мафия и посочи като главен организатор на нагласените мачове и залозите Дан Тан /Tan Seet Eng/. Според Перумал той е организирал и мача България – Естония през фирмата „Фути Интернешънъл Медия“, регистрирана на името на подставени лица.

Пред финландската полиция Перумал рисува схема на „Синдикат за уреждане на международни мачове“, в която присъстват България, Унгария, Словакия, Словения и Сингапур. Посочено е, че българските съдружници ще получат процент от печалбите дори и да не са директно въвлечени. Посочена е и директна връзка между българските и сингапурските съдружници, каквато няма при унгарските, словенските и словашките.

Костадин Хаджииванов - Коце Маца от периода му, когато не му се налагаше да се укрива в България

Не е известно тази схема да е разследвана и в България, където всичко приключва с индулгенцията, получена от ФИФА. Не е оповестявано официално и кои са българските съдружници, които са със специален статут в синдиката за уреждане на международни мачове. Известно е, обаче, че разследващите от „Операция Вето“ са проявили жив интерес към скандалния български бизнесмен Костадин Хаджииванов и са го обявили за издирване, с цел да бъде разпитан.

По този повод специалистът по черно тото на ФИФА Тери Стийнс коментира, че Коце Маца и Дан Тан са били идентифицирани през 2012 г. в разследването на италианската полиция и на Европол. „Връзката между Дан и Костадин е документирана в доказателствата на полицията в Италия, Финландия и Гърция. Европол също е разследвал Костадин. Снимката, показваща Костадин и Дан заедно, циментира връзката между тях.“

Журналистът Зайхан Юсуф разказа, че по негови данни Дан Тан е излежал присъда в Сингапур, като вече е на свобода, но отказвал да общува с медиите. Уилсън Радж Перумал също е излежал присъдата си в Унгария и от март месец тази година е свободен – посочи Юсуф.

Факт е, че две седмици след като празнува с Дан Тан и Коце Маца, Борислав Михайлов подписва договора за мача България – Естония с фирмата „Фути Интернешънъл Медия“.

Снимката в Marina Bay Sands циментира връзката между боса на черното тото Дан Тан и действащия шеф на европейска футболна федерация Борислав Михайлов.