БОЦКАНЕ: „Омикрон” иглата идва през май

Актуални новини
10:22 - 26 Януари 2022
2253
БОЦКАНЕ: „Омикрон” иглата идва през май

"На този етап в страната има достатъчно налични ваксини, както и в целия Европейски съюз. Сега се акцентира върху разработването на адаптирани ваксини, които да бъдат с по-висока ефикасност на настоящите варианти на вируса.

Появи се информация за такава ваксина през месец март. Според мен това не е реалистично. Преди началото на месец май не се очаква да има от нея в ЕС и нейните членки", това каза в "Твоят ден" Богдан Кирилов, изпълнителен директор на ИАЛ.

Той информира, че от началото на ваксинационната кампания в България са доставени над осем милиона и 300 000 дози, приложените са четири милиона и 100 000. У нас има налични от четирите разрешени за употреба ваксини.

"В началото на месеца получихме и от ваксинатана на AstraZeneca, от която в момента са налични 4 500, тя се препоръчва за първа и втора доза", добави той.

"Има сериозен опит в света от комбиниране в посока първична ваксинация с аденовирусна ваксини и бустернан доза от РНК-ваксина, условието е да се минали три месеца.

Богдан Кирилов акцентира, че при поставянето на бустер доза се наблюдава висока ефективност и при Омикрон.

За адаптираната ваксина той разясни, че в момента усилията са насочени към едновалентна с цел да се противодийства на Омикрон, но другата посока е да се създаде многовалентна ваксина, която да въздейства на много варианти.

"България ще получи адаптирана ваксина едновременно с всички държави членки на ЕС", категоричен бе той.

Богдан Кирилов коментира и твърденията за смъртни случаи у нас след ваксинация, като информира, че има 9 такива съобщения, но не е доказана причинно-следствена връзка.

"Ваксината на този етап е най-ефективният механизъм за предпазване от COVID", заключи той.