Боцнахме депутатите за диабет, а кога ще им бръкнем в дупетата да проверим за хемороиди?

Глупавата профилактична акция не е личен пример, а поредната гавра с бедния и оскотял българин

Коментар
16:40 - 14 Ноември 2019
6951
Боцнахме депутатите за диабет, а кога ще им бръкнем в дупетата да проверим за хемороиди?

По случай световния ден на диабета беше проведена похвална акция в Народното събрание. Без разлика на цвят и пол, депутатите ни чинно се подредиха на опашка и подадоха пръстчета за боцкане, зер някой да не е вдигнал захарта и да прелупа в хипергликемичен шок посред приемането на бюджет 2020.

Като се има предвид, че основните рискови фактори за развитието на болестта са безконтролното плюскане и заседналият живот, дебелосерковците от площад „Народно събрание” 2 наистина вървят по острието на бръснача.

А и акцията е въпрос на житейска справедливост - след като ги храним с кюфтаци безплатно и ги возим на безплатните лимузини на НСО, редно е безплатно да проверим как всичко това се отразява на здравословното им състояние. Нищо, че в България има поне 300-400 000 души с диабет из малките градчета и опустелите паланки, които не са виждали в живота си за глюкомер, а гликемичният индекс на храните им е познат колкото компютърната игра ФИФА 2019 на патриарх Неофит.

Та тия нещастници ще разберат, че имат болестта, едва когато им резнат двата крака до коляното. И след 3-4 години близките им ще ги закопаят, защото е трудно да спазваш нисковъглехидратна диета, когато разполагаш в дневното си меню само с хляб и картофи.

Как да е, депутатите, те да са здрави. Срамота ще е да изпуснем някой от диабет, когато може да си отиде по много по-приятен начин – от кокаинов инфаркт или цироза, причинена от препиване със „Синьо Джони” със стойността на три минимални пенсии.

Скъпи народни представители, глупавият ви пърформънс с набодените пръстчета не е никакъв личен пример, а поредната гавра. С бедния ви и оскотял електорат, който трябва да чака 6 месеца за направление за ендокринолог, който може единствено да му предпише отречения още през 70-те метформин, от който и най-здравият стомах се разтърсва от ежечасни позиви за повръщане.

Вместо да си проверявате захарта, може да се постараете малко да поразчистите Авгиевите отбори на здравната система, някак ще е по-полезно. А и е опасно да експериментирате с прегледи върху себе си, че утре може да дойде Денят на хемороидите и да се появи някой да ви бърка в дупетата, за да провери да няма някой набъбнал капиляр. Ха, дано се появи!