БОЕЦ осъди прокуратурата за клевета

Новини
11:59 - 22 Март 2022
1656
БОЕЦ осъди прокуратурата за клевета

Гражданско сдружение БОЕЦ е осъдило прокуратурата да плати обезщетение от 4 хил. лв. заради клеветнически твърдения.

Това съобщава сайтът Mediapool, цитирайки свои източници.
Според информацията става въпрос за изказване на заместник-главния прокурор Даниела Машева пред комисията ЛИБЕ в Европейския парламент.

Машева си е позволила писмено да обяви пред евродепутатите, че прокуратурата е атакувана, защото е увредила "икономически интереси" на мнозина. Заради това засегнатите са предприели атаки срещу прокуратурата, "включително и такива с медиен и политически характер". Писмото е изпратено в края на септември 2020 г. 

Прокуратурата атакува БОЕЦ пред евродепутатите с твърдението, че има връзка с банкера Цветан Василев, който се укрива в Сърбия и "може да се направи обосновано предположение, че действията на представителите на тази неправителствена организация са мотивирани именно от интересите на подсъдимия Василев".

След завеждане на делото за клевета прокуратурата не е дала никакви доказателства, за да докаже твърденията си и твърди, че изнесената информация "няма обективно позорен и злепоставящ характер, поради което е без значение дали е вярна".

Съдът намира за напълно доказана тезата на БОЕЦ, че твърденията за връзката на сдружението с Цветан Василев са лъжливи и внушават задкулисни зависимости с лице, обвинено за фалита на КТБ.

Решението на съда може да бъде обжалвано.