Боевете в Судан са разселили повече от 5 милиона души

Свят
14:57 - 06 Септември 2023
1691
Боевете в Судан са разселили повече от 5 милиона души

Повече от 5 милиона души вече са били разселени поради продължилите месеци битки в Судан според данни на агенцията по миграцията на ООН, съобщава "Асошиейтед прес".

Сблъсъците между местната армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF) в страната не показват признаци на отслабване. Според Международната организация по миграция над 4 милиона души са били вътрешно разселени от избухването на конфликта в средата на април, а други 1,1 милиона са избягали в съседни страни. Повече от 750 000 са пътували до Египет или Чад.

Международните усилия за посредничество в конфликта досега са се провалили. До тук е имало поне девет споразумения за прекратяване на огъня след избухването и всички бяха развалени.

Хаосът в Судан е започнал преди около пет месеца, след като ескалира напрежението между военните, водени от генерал Абдел Фатах Бурхан, и Силите за бърза подкрепа, командвани от Мохамед Хамдан Дагало. Боевете превърнаха столицата на Судан, Хартум, в бойно поле, като нито една от страните не успя да овладее града.

Според правозащитни групи и ООН конфликтът се е превърнал в етническо насилие в региона на Западен Дарфур. Там Силите за бърза подкрепа и съюзническите арабски милиции атакуват етнически африкански групи.

Официалните мирни преговори с посредничеството на Съединените щати и Саудитска Арабия в крайбрежния град Джеда бяха отложени в края на юни. Според посредниците армията и паравоенната група непрекъснато са нарушавали примирията.