Богът от Рупите показа лицето си (СНИМКИ)

Статуята е на 2000 години и тежи около 1 тон

Топ
20:55 - 12 Юли 2024
9191
Богът от Рупите показа лицето си (СНИМКИ)

Статуята от Херкалея Синтика "показа" лицето си изцяло, макар и за малко - преди да я опаковат за пренасянето музея на Петрич, съобщиха на Фейсбук страницата на Археолигия Булгарика.

Лицето е изключително интересно и навежда към идеята за портретни черти на владетел, изобразен като Бог, коментира проф. д-р Людмил Вагалински, ръководител на археологическия екип.

Има предположения, че е възможно статуята да е с по-ранна датировка от предполаганото до момента.

Голямата мраморна статуя беше открита миналата седмица от археолозите в античния град Хераклея Синтика край Петрич. 

Първоначалното мнение на археолозите бе, че статуята е на Бог Хермес. След като днес видяха лицето, те вече са категорични, че не става дума за Хермес, а най-вероятно е героизиран владетел. На кого са чертите ще покаже следващият етап от работата по статуята.

Тя бе открита в подземния канал на града Клоака Максима, като се смята, че древните обитатели на селището са я скрили там, за да я опазят от земетресение. Статуята е на 2000 години и тежи около 1 тон.

В петък следобед статуята бе натоварена с кран, като преди това беше сложена в дървен сандък. Предстои откритието да бъде изложено в историческия музей в Петрич.

Предполага се, че статуята е била погребана в края на четвърти век. Проф. Вагалински смята, че тя е била поставена в канализацията няколко години след 380 г. сл. Хр., годината, в която император Теодосий I обявява християнството за официална религия на Римската империя.

Езичниците в древния град, където е намерена статуята, тогава наречен Хераклея Синтика, може би са искали да защитят своите съкровища от християнско обезобразяване.