Богаташи купуват къщи-замъци за 1 милион евро

Именията разполагат с по 4-5 спални, кралски дневни и басейни

Новини
17:30 - 05 Септември 2024
6030
Богаташи купуват къщи-замъци за 1 милион евро

Успоредно с цените на апартаментите в София, нагоре хвърчат и цените на къщите за богатите, като цифрите понякога надминават подобни имоти във Франция, Испания и Гърция. Имитациите на западни имения гъделичкат самолюбието на баровците и брокерите доволно потриват ръце от високите комисионни. Защото цената на тези имоти най-често доближава или пък надхвърля 1 милион евро.

Луксозните постройки с огромни дворни пространства са в покрайнините на куророртни градчета, около големи селища, или пък са в полите на Витоша. Понякога привличат мераклиите с модернистичен и изчистен, понякога с пищен и помпозен вид. Най-честата оферта е огромна дневна с камина, три-четири спални, вътрешен и външен басейн, сауна и дори тенис корт. При пълни екстри и достатъчна доза лакомия на продавача, имотите достигат и до 1,3 милиона до 1,5 милиона евро.

Естествено, при тези цени, въпросните архитектурни чудеса, някои от които подобни на малки замъци, трудно намират купувач. Най-често тези  имоти намират собственика си в лицето на чужди милионери, или се купуват от големи международни фирми.

Баровските атрактивни къщи задължително разполагат с обширен двор с идеално аранжирани дървета, храсти и цветя, гарнирани са с беседки и алпинеуми. В много случаи стремежът е да се наподоби английска градина, пипната от ръката на ландшафтен специалист, а вътре да се мъдрят и скулптури, макар и без сериозна художествена стойност. 

Например прясна оферта е къща в Банкя с двор около 1000 кв.метра, с вековни дървета, близо до река. Имотът струва около 800 000 евро. Помещенията са разположени на 400 квадрата площ – 3 спални, 3 бани 5 огромни прозореца във френски стил, огромна камина и мебелировка в стил Луи XV.

Друго имение, между Драгалевци и Симеоново, с по-голяма жилищна площ, също подобно на замък, върви над 1 милион евро, но разполага с отделна постройка за гости, няколко спални, 2 басейна и супермодерно обзавеждане. 

Подобни имения не могат да се сравняват с тези в напредналите европейски държави, но имат претенции за свръхлукс и висок стандарт на живот. Тази ниша тепърва ще се развива и ще търси купувачи сред хората с високи възможности, споделят имотните специалисти.

Доста стряскащи са цените на луксозните къщи по морето. Например къща до Созопол, от 400 кв. метра двор и 300 квадрата площ, с басейн и собствен плаж се предлага за 1,7  млн. евро. Къщата има цели 5 спални, всяка със собствена баня и тоалетна. Големият разкош е басейнът и директната пътека, водеща към плажа.

На фона на лукс имотите, продължават упорито да растат и цените на апартаментите, най-вече в София. И къщите, и апартаментите в столицата са поскъпнали със 135% спрямо 2015 г., сочат данните на Националния статистически институт в края на първото тримесечие на годината.

Според брокерите, пълзящите постоянно нагоре цифри се дължат на засиленото търсене на купувачите. Спецовете по недвижимости твърдят, че тази година кандидат-новодомците са много по-активни от миналата. В същото време има спад на сключените сделки, но тази година спрямо миналата е по-раздвижена. За последните почти 20 години покупателната способност на българите се е покачила много, отчитат финансисти и брокери. Една от причините са все още сравнително ниските лихви по кредитите на банките. Самоучастието почти винаги е около 10%, не се изисква голяма сума, за да се влезе в сделка, коментират експертите.

Те дори твърдят, че предлагането на имоти е по-малко от търсенето. Всъщност най-активни са младите хора между 30 и 40 години, които търсят добро жилище за себе си или за семейството си. Те са платежоспособни и защото получават високи заплати, и защото получават и помощ от родителите.

Новото поколение търси по-модерни и функционални жилища, в сграда с повече екстри от гледна точка на енергийна ефективност, охрана и чистота. Старото строителство не ги привлича, с предимство са затворените комплекси. Повечето се спират на имоти, в близост с градски транспорт, метро, площадки, детски градини и училища, клиники. Особено атрактивни са сградите около паркове и по-големи градини.

Въпреки че се твърди, че напоследък не се търсят малките апартаменти, особено след пандемията, след като хората установиха, че жилището трябва да е по-просторно заради риска от по-дълги периоди на затваряне, отново малките апартаменти се купуват масово. В последно време те са много търсени и по-бързо ликвидни, споделят имотните специалисти. 

Те съветват и хората, които нямат нужда от жилище, но имат пари за инвестиция, да ги вложат в недвижим имот.