Богдан Кирилов с подробности за пристигналите ваксини и разпределението им

До 2-3 месеца руската имунизация може да бъде одобрена за Европа, заяви директорът на Агенцията по лекарствата

Новини
18:09 - 28 Февруари 2021
2891
Богдан Кирилов с подробности за пристигналите ваксини и разпределението им

Държавата полага усилия всичко, което е заявено, да бъде максимално бързо доставено. Днес бяха доставени 52 800 дози на оксфордската ваксина - своевременно разпределени към всички 28 РЗИ-та. 52% от тези дози се доставят на личните лекари. Това каза пред Нова тв директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. 

Кирилов заяви, че няма хаос в организацията на ваксинацията, а "зелените коридори" са показали на скептично настроените, че може на ден да се ваксинират по 20-30 хиляди души.

Според него до 3 месеца е възможно ЕС да позволи руската ваксина "Спутник V" за европейския пазар:

Изключително активно се работи към одобрение на руската ваксина. Очакваме развитие в най-скоро време. Ако научните консултации приключат в близките седмици, ще са необходими 2-3 месеца. Същите са условията и за китайската ваксина, обясни той.

За временното спиране на "зелените коридори" Кирилов каза, че това е било най-разумното решение, тъй като част от производители забавят или намаляват доставките на ваксините.

Флаконите са многодозови и трябва да се използват много рационално. Това, което видяхме, като неприятен опит, е, че част от желаещите да се ваксинират, не идват в обявените часове. Това създава изключително затруднение. За да не изхвърляме ваксини, е по-добре да са в зелените коридори, допълни Кирилов.

За възрастните хора той обясни, че освен при личните лекари те могат да използват големите пунктове в болниците, както и "зелените коридори" за ваксинация.