Богданов : До седмица очаквам ръководството на Комисията за защита на потребителите да бъде сменено

Имам пълната подкрепа по този казус и от премиера, допълни министърът

Икономика
08:42 - 09 Януари 2024
2208
Богданов: До седмица очаквам ръководството на Комисията за защита на потребителите да бъде сменено

До седмица очаквам ръководството на Комисията за защит на потребителите да бъде сменено. Това заяви в "Денят започва" икономическият министър Богдан Богданов.

"В края на миналата година поисках оставката на цялото ръководство на КЗП, заради явни нарушения. По определени процедури КЗП е действала репресивно към определени бизнеси, много целенасочено. От делата, които са заведени в момента: от 34 дела , 31 са паднали в съда , КЗП е загубила над 60 000 лева като такси. Бизнесът, потребителите и аз сме свалили доверието си от тях. Не мога сам да сменя ръководството на КЗП, има си механизъм. Аз предлагам ръководство, което се назначава от Министерски съвет. В момента въпросът е технически да се вземе решение, за да не страда имиджът на самата институция. Надявам се в следващата седмица да бъде решен този проблем. Имам пълна подкрепа по този казус и от премиера, и от вицепремиера, в момента се дискутира новият състав на КЗП. Очаквам бързо решение", каза Богдан Богданов.

Министърът на икономиката коментира и кампанията "Достъпно за вас".

"Видяхме някои проблеми в кампанията от гледна точка на информираността. Започнахме само преди месез с 200 обекта в цялата страна, до момента са над 450 обекта. Опитваме се да стигнем до възможно най-много хора. Изискванията на кампанията е всеки един участник да предлага продукция с доказано качество. Ние следим какви са продуктите, които се предлагат. Потреблението е различно, това е кампания, която обхваща 50 продукта общо, така че няма гаранция, че в конкретната седмица, конкретният оператор или магазин може да предложи продукта, който потребителят търси. Затова и колкото става по-широка кампанията, колкото продуктите стават повече, ще можем да задоволим потребителското търсене. Кампанията става все по-успешна, работим на пазарен и то много конкурентен принцип", посочи Богданов.