Богданов: Имаме рекорден добив на слънчоглед, решението не е в спирането на вноса от Украйна

Цените понякога вървят надолу, понякога нагоре, твърди икономистът

Новини
20:02 - 18 Септември 2023
2874
Богданов: Имаме рекорден добив на слънчоглед, решението не е в спирането на вноса от Украйна

"Проблемът е в цената, не в пшеницата. Вероятно и тази година има рекордна реколта. Проблемът е със слънчогледа", каза икономистът от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов.

"Имаме рекордна реколта слънчоглед за тази година, с около 8% по-висока от средната за последните 5 години. И да спрем да внасяме, цената продължава да се движи от международните тенденции. Това е болката. Решението очевидно не е спирането на вноса. Имахме спрян внос 5 месеца. Цените понякога вървят надолу, понякога нагоре. Ситуацията е такава: цената на слънчогледа падна дори след забраната мисля, че със 7-8%, а от пиковете от миналата година падна с 60%", добави той.

"Държавата трябва да помага, когато има шок, но трябва да помага прецизно с хирургически инструмент", смята Богданов.

"Протестът не е само на зърнопроизводителите. Не приемаме думите на министър-председателя. Никога не сме отказвали диалога. Идваме с тракторите за диалог. Изявявали сме желание за тези разговори, но до момента не сме стигнали до нищо конкретно. Политическият момент въобще не е на дневен ред. Такова заиграване няма", каза от своя страна Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз.

"Нашият проблем е чисто икономически, политическата окраска, която се опитват да придадат, не е правилна за нас. Противопоставят ни сектор срещу сектор. Държавата трябва да ограничи вноса от Украйна, поне временно докато продадем продукцията си", коментира пред БНТ Преслав Борисов, зърнопроизводител и бивш зам.-министър на земеделието.