Богохулство: Отец Иван ръфа плешка с цицореста брюнетка (СНИМКИ)

През ключалката
09:30 - 09 Септември 2019
32371
Богохулство: Отец Иван ръфа плешка с цицореста брюнетка (СНИМКИ)

Отец Иван от Дома за сираци „Св. Николай” при манастира „Св. Троица” в софийското с. Нови хан лъсна в богохулна сценка. 73-годишният свещеник бе изловен да чревоугодничи в компанията на цицореста брюнетка с фриволно веещ се бюст.

Кадрите обикалят фейсбук и събират хиляди негативни коментари.

На снимките виждаме Божия служител да омазнява брадата си с агнешка плешка, докато до него щастливо се кокори млада красавица с предизвикателно изхвръкнали цици. На трапезата не липсва и червено вино, което вероятно е стимулирало кулинарната вакханалия. От публикацията не става ясно кога са направени снимките.

Фотосите станаха обект на жестока критика в социалната мрежа.

„Отвратително нещо. Да кажа, че е срамота, е много меко казано”, ядосва се Вихра Наньова. „Това е истината за нашета църква, за съжаление!”, пише Мария Семенова. „Съдът на Господа ще е безмилостен за такива!”, категорична е Цветанка Мирчева.

Все пак има и защитници на чревоугодната спявка. „Докъде се стигна, и него оплюхте. Той е човек и има право да се весели. Не виждате хубавите неща, които прави. Засрамете се”, брани отчето Любка Миткова.

Мартин Барбов също е „за” свещеника: „Фотомонтаж се прави лесно, ама има много тъпаци, които се връзват на всичко у тоя фейс, напишат, че нещо е казал некой депутат и хиляди лайкове от тъпанари”.

Отец Иван е смятан за най-известният свещеник в България. Навсякъде познават човека с побеляла коса, вдигнал Дома за сираци “Свети Николай” при манастирския храм “Света Троица” в Нови хан. Познат с милосърдните си действия, създал приютите в Нови хан и Якимово (до Лом), Божият служител често е единственото спасение за самотни майки, деца, бездомници, наркомани…

Божият служител е роден преди 73 години е в село Благово в бившия Михайловгадски окръг, днес област Монтана, завършил е строителен техникум. По комунистическо време седем години работил в плановия отдел на прочутото и страховито УБО (днес НСО) към ДС, тогава е станал и баща на три деца.

Ненадейно след пътна злополука между селата Опицвет и Беледие хан, при която си удря главата и губи съзнание, той получава духовно просветление и вяра в Бога. Напуска работа и решава да стане свещеник, заради което е арестуван, лежи 7 месеца в тъмно мазе, после го осъждат, макар и невинен.

В следствието в Монтана е подложен на голяма гавра с човешкото му достойнство – без баня, сапун, ноктите му станали като на орел, а бръснарят го бръснел наполовина, и то когато му скимнело. Тогава взел решението: ако излезе навън, да построи дом и да гледа деца. А на сън виждал и своя бъдещ пристан – Нови хан, макар никога да не е чувал за мястото, на което трябвало да издигне нов храм.

Иван прекарва три години и половина в Софийския централен затвор и в Кремиковци. След излизането си оттам цяла година мие прозорците на софийските църкви. Голяма помощ му оказва видинският владика дядо Филарет.

Отива в Нови хан на 7.06.1987-а. Оглежда се наоколо и вижда сбъдналия му се сън. С много борба започва градежа от нищото. Така още преди политическите промени от 1989-а тръгва да се грижи за хора, които се нуждаят от помощ – за сираци и бездомни, за объркани и пристрастени към наркотици или алкохол.