Богомил Грозев в Пловдив: Разбрах какво значи "айляк" СНИМКИ)

Журналистът опознал града покрай снимките на филма на Ники Илиев "Завръщане", чийто продуцент е

Култура
17:55 - 17 Февруари 2020
6739
Богомил Грозев в Пловдив: Разбрах какво значи "айляк" СНИМКИ)

Журналистът Богомил Грозев днес официално бе представен от кмета на Пловдив Здравко Димитров като директор на Общинския институт "Старинен Пловдив". Кратката церемония се състоя в Балабановата къща в Стария град. Кметът, известен с прякора си Зико, призна, че още преди изборите е предложил на журналиста от Нова телевизия и Би Ти Ви да оглави "Старинен Пловдив".

Грозев опознал града покрай снимките на филма на Ники Илиев "Завръщане", чийто продуцент е и журналистът заедно с Илиев и Башар Рахал. Лентата бе заснета почти изцяло в града под тепетата. Той прекарал там един месец и живял в къща над Античния театър. Явно кадърът на Би Ти Ви и Нова смята, че за това време му е било достатъчно да се запознае с проблемите на Стария Пловдив.


Като директор на Общинския институт журналистът ще отговаря за някои от най-важните национални и световни паметници на културата – Античния театър, Римския стадион, базиликите, Балабановата къща, къща „Хиндлиян“, къща „Недкович“, музея на Златю Бояджиев и още много други. Директорът на института управлява дейности по опазване и закрила на движими и недвижими културни ценности, грижи се за популяризиране на българското духовно и културно – историческо наследство, организира и осъществява културни прояви.

Именитият пловдивчанин Атанас Кръстев-Начо Културата е в основата на създаденото през 1968 г. управление „Старинен Пловдив”. По време на неговото директорство са възстановени най-значимите паметници на културата от национално и местно значение в Стария Пловдив.


"Богомил Грозев е живял в Стария Пловдив, запознат е с обстановката тук. Целта ни е да върнем блясъка на тази част на Пловдив. Ще направим най-доброто и аз му давам пълната си подкрепа", коментира кметът Здравко Димитров.

"Искам кредит на доверие, искам да се запозная с материята и да навляза в дълбочина. Иначе сме обсъждали много неща и с кмета, и със заместник-кмета Панов. Старият град трябва да се върне там, където му е мястото. Това е най-голямото бижу на България. Не е тайна - бях продуцент на "Завръщане", който е сниман в Пловдив. Тогава живях над Античния театър. 

Имам сърце за Пловдив, той ме плени като уникално магнетично място. Разбрах смисъла на думата "айляк". Познавам кмета, той има воля да промени нещата. Искам хората да говорят за Стария град. Не ми е писнало от журналистиката, но приех едно ново предизвикателство", каза вече бившият водещ на Нова телевизия. 

„Богомил Грозев с неговия авторитет, като разпознаваема личност с контакти. Ние напълно откровено казахме, че всъщност Стария град не е на автопилот, той винаги си е имал пилот в самолета, но вече има истински пилот в лицето на Богомил Грозев. Визията ни е една и съща, и ще работим за Спящата красавица. Време е вече да я събудим!“, коментира заместник-кметът Пламен Панов.


Грозев много пъти бил говорил с кмета Здравко Димитров за вижданията си за Стария град. Кметът е харесал идеите му и го е поканил още преди изборите да стане шеф на общинския институт.

Богомил Грозев работи 7 години в Нова телевизия. Кариерата му минава през школата на радиото, печатните издания и телевизията. Работи в Дарик радио, сп. "Тема", в. "Сега" и в. "Банкер", докато не открива, че телевизията е неговото призвание. Следват 6 години в Би Ти Ви. В ефира на Нова Грозев беше лице на сутрешните новинарски емисии.  

Снимки: в. "Марица"