Богомил Николов: Ако месото е размразено, то на етикета трябва да има две дати!
Продуктите от Нова Зеландия запълват дефицита в нашето производство, заяви членът на от българската асоциация "Активни потребители"

Имаше опасения, че с яйцата може да стане криза - не стана толкова негативно, колкото имаше страхове, посочи Богомил Николов от Българската асоциация "Активни потребители".
Замразеното месо от Нова Зеландия запълва дефицитите в нашето производство. Проблемът идва от незачитане на европейските регулации и регламенти. БАБХ преди няколко дни обясни, че всичко с етикета на това агнешко е наред, но ние отваряме регламента и четем, че когато месото е било замразявано, трябва да има две дати на етикета. Трябва да има и дата, на която месото е било замразено, за да няма спекулации, коментира Николов в предаването "Преди всички".
"Не знам защо Агенцията по храните смята, че едната дата е достатъчна! Вносителят трябва да сложи и другата дата, която е пропуснал, удобно за него, разбира се."
Не е разрешено дребните производители да продават директно от фермата. Те могат да занесат месото само в кланица. Защо половината производители и потребители се превръщат в нарушители? Правилата трябва да се променят, заяви Богомил Николов. По думите му, в България много обичаме тази двойственост: писаните правила да са едно, животът – друго.
Пълната великденска трапеза за четиричленно семейство – с козунак, десетина яйца, около 2 килограма агнешко и свежа салата, излиза между 115 и 150 лева, според избраните продукти и мястото на пазаруване.
Цената на яйцата у нас се е понижила с 18% за една година. Според данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, цените са под нивата от 2024 г. и се доближават по-скоро до тези от 2023-та. Тенденцията се потвърждава от данни на Евростат – цената на българските яйца е около 23% под средната за ЕС.
Да се избират български яйца, призовава в навечерието на Великден Петя Петкова, изпълнителен директор на Съюза на птицевъдите в България.
Проверка в търговската мрежа показва, че цените на агнешкото месо варират между 25 и 29 лева за килограм, в зависимост от разфасовката. Във фермата на Ваня и Ваньо Чолакови във видинското село Градец, където отглеждат 160 овце майки, тази година увеличение в цената на месото няма да има.
Няма място за сравнение между прясно закланото месо от фермата и внесеното от Нова Зеландия, отбелязва Ваня Чолакова.
"Качеството на фуражите - моите животни се изхранват с фураж от моята собствена земя, която се наторява само с оборски тор от моите животни. Не ползваме химия, не ползваме изкуствени торове и препарати и се стараем да предлагаме най-доброто."