Богородица и Исус плачат в Сибир

От 18 г. миро се стича от икона

Мистика
14:17 - 01 Април 2019
3992
Богородица и Исус плачат в Сибир

От 18 март 2001 г. се стича миро по икона на Казанската Богородица с Младенеца в селището Казачинское в Красноярския край на Сибир. Едновременно от очите на Божията Майка и на Исус тече лепкава червеникава течност. Явлението е изключително рядко – както заради дългия период на мироточене, така и заради това, че и от двата образа излизат „сълзи".

Чудото започва преди 18 години в навечерието на големи пожари в района. В огъня изгарят много декари гора, има пострадали хора. През март 2001 г. жена се моли пред иконата на Казанската Богородица да помогне за излекуването на неин близък, получил големи рани при потушаването на стихията. Изведнъж жената вижда, че от ъгъла на очите на Божията Майка и Младенеца потичат тъмни капки. От тогава те не спират да се стичат по лицата на двата образа, а следите от сълзи стават все по-дълги с всяка изминала година.

Многократно иконата е изследвана, без да се открие някакво доказателство за външно въздействие. В крайна сметка се стига до извода, че ароматното миро се появява и стича от само себе си, което е определено като истинско религиозно чудо. Независимо от това скептиците са убедени, че служителите в храма са тези, които предизвикват сълзите по иконата и не може да стават дума за някакво чудо. Свещениците обаче са категорични, че мироточенето е Божи знак, който цели да укрепи вярата на хората.

Златната икона на Казанската Богородица има повече от вековна история. Преди революцията през 1917 г. на мястото на сегашния храм имало църква и иконата стояла в нея. През 1930 г. църквата е разрушена от тогавашната власт, но селяни успяват да скрият иконата. Пазят я няколко десетилетия – чак до разпадането на Съветския съюз, когато иконата е поставена в новоизградената църква. Сега при мироточещата икона на Богородица и Младенеца идват хора от цяла Русия и света. Вярва се, че чудотворното изображение лекува различни болести, дори рак, и помага при безплодие.