Бой в турския парламент

Те се сбиха в пленарната зала по време на обсъждане на лишения от депутатски статут Джан Аталай

Новини
19:25 - 16 Август 2024
1780
Бой в турския парламент

Турски депутати се сбиха в пленарната зала по време на обсъждане на лишения от депутатски статут Джан Аталай.

Дискусията на извънредното заседание днес започна напрегнато, а в хода на дебатите градусът на напрежението се повиши още повече и се стигна до размяна на юмручни удари между депутати.

Частният телевизионен канал СиЕнЕн-Тюрк излъчи кадри, на които се вижда как част от народните представители се удрят помежду си, а други се опитват да ги разтърват.

Конституционният съд на Турция постанови на 1 август, че решението на парламента да лиши от депутатски статут опозиционера Джан Аталай, който е в затвора, е невалидно. След обявяването на решението последваха призиви от страна на адвоката му и опозицията за освобождаването му и връщането му в парламента. Председателят на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Йозгюр Йозел посочи, че Аталай трябва да бъде освободен незабавно, да положи отново клетва като депутат и всички негови права да бъдат възстановени. Йозел присъства на заседанието днес, на което дойде с гипсиран крак и обясни, че е претърпял "обикновен домашен инцидент".

47-годишният Аталай беше избран за депутат през май миналата година като представител на Работническата партия на Турция (ТИП) – съюзник на прокюрдската партия ДЕМ. През януари той беше лишен от депутатски статут. Досега Касационният съд на два пъти отказа да го освободи въпреки решения на Конституционния съд, че правата му са били нарушени.

Аталай беше осъден на 18 години затвор през април 2022 г., след като беше признат за виновен за опит за сваляне на правителството чрез организиране на общонационалните протести в парка Гези през 2013 г. заедно с турския филантроп Осман Кавала и още шестима души.