Бойци от "Вагнер" са се приближили до руска ядрена база

Новини
10:22 - 11 Юли 2023
2474
Бойци от "Вагнер" са се приближили до руска ядрена база

В момент, когато на 24 юни силите на разбунтувалата се частна военна компания "Вагнер" се бяха запътили към Москва, контингент с военни превозни средства се отклонил по магистрала в източна посока към укрепена руска армейска база, в която се съхраняват ядрени оръжия.

След като бойците от "Вагнер" достигнали по-отдалечени райони на страната, следата им изстинала – на около 100 километра от ядрената база "Воронеж-45". Агенция Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди какво се е случило след това и западни официални представители многократно са казвали, че руските запаси от ядрени оръжия не са били изложени на заплаха по време на метежа, който приключи бързо и мистериозно.

В ексклузивно интервю за агенцията обаче, ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов заяви, че бойците от "Вагнер" са стигнали много по-далеч, отколкото се предполага.

По думите му те са достигнали до ядрената база и намерението им е било да се сдобият с малки ядрени устройства от съветско време, за да "повишат залога" на бунта си.

"Защото ако си готов да се биеш до последния човек, това е едно от съоръженията, които значително повишават залога", заяви Буданов.

Според Буданов единствената преграда между бойците от "Вагнер" и ядрените оръжия били вратите на съоръжението за складиране на ядрени боеприпаси.

"Вратите на склада били затворени и те не достигнали до техническата секция", каза той.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е могла да потвърди от независими източници дали бойците на "Вагнер" са достигнали "Воронеж-45" и Буданов не е предоставил доказателства за твърденията си.