Бойко: Български художници ще възраждат "Нотр Дам"

Надявам се бързо да се възстанови този символ на християнството, написа премиерът

Новини
21:45 - 16 Април 2019
1947
Бойко: Български художници ще възраждат "Нотр Дам"

Български художници, реставратори и иконописци ще бъдат изпратени да помагат за възстановяването на френската катедрала "Нотр дам". Това съобщи премиерът Бойко Борисов.

"Надявам се бързо да се възстанови този символ на християнството. Сутринта чрез нашия посланик в Париж предадох на президента Макрон, че съжаляваме и скърбим за тази светиня, каквато е "Нотр дам". Готови сме и да подпомагане, както финансово, но България да предложи реставратори и живописци. Ние ще ги командироваме да помагат, това ще бъде нашият принос" , каза Борисов.

Премиерът реагира във Фейсбук за пожара още снощи: "Мислите ми са с всички французи и с целия католически свят. Един от символите на Европа - катедралата “Нотр Дам”, гори! Ужасно е да гледаш как 8 века история изчезват пред очите ти. Кураж на всички парижки пожарникари, които тази вечер полагат всички усилия да съхранят това богатство".

Катедралата "Нотр Дам" оцеля след опустошителния пожар вчера. До рано тази сутрин продължи борбата с огъня, като пожарникарите успяха да спрат разпространението му към двете камбанарии и да спасят сградата от срутване. Около две трети от целия покрив, включително и Кулата-Стрела, обаче са напълно унищожени. Голяма част от историческите и културни ценности са изнесени навреме и спасени от огъня.