Бойко Богданов върнат в конкурса за шеф на Народния театър

Министерство на културата "намери" необходимия стаж на режисьора

Култура
14:35 - 10 Януари 2022
2738
Бойко Богданов върнат в конкурса за шеф на Народния театър

Режисьорът Бойко Богданов бе върнат в конкурса за директор на Народния театър, след като Министерство на културата индиректно призна, че е допуснало грешка, първоначално обявявайки, че той няма необходимия стаж за длъжността.

В петък вечерта на сайта на МК се появи актуализиран списък на кандидатите за участие в конкурса за заемане на длъжността „директор“ на Народния театър „Иван Вазов“ – София.

В него освен досега обявените имена – на сегашния директор на театъра - Мариус Донкин, на бившия заместник-министър на културата и режисьор Васил Василев и на актьора Сава Драгунчев, се появи и името на дългогодишния директор на „Сълза и смях“ – режисьорът Бойко Богданов.

Както Lupa.bg първо съобщи в последните дни на 2021 г. Министерство на културата обяви официално кандидатите за поста „директор“ на Народния театър „Иван Вазов“. 

Министерството на културата, водено сега от най-младия си министър - доскоро неизвестния актьор и продуцент Атанас Атанасов, тогава не допусна до конкурса известния театрален режисьор Бойко Богданов. Чиновници не откриха в трудовата му книжка данни за изискуемия 5-годишен опит в областта на културата, за да има право да заеме поста. Странен мотив при положение, че Богданов 9 години бе директор на столичния театър "Сълза и смях", главен режисьор на Русенската опера, а също така има зад гърба си над 130 постановки в театъра, операта и мюзикъла. Основател е на една от първите в България трупи за експериментален театър "Елизавета Бам", просъществувала от 1989 г. до 1994 г. към Общински театър "София".

Бойко Богданов завършва Френска езикова гимназия през 1978 г. През 1985 г. завършва ВИТИЗ, специалност "Режисура" с магистърска степен в класа на проф. Сашо Стоянов Има завършена и средна музикална школа (пиано).

Понастоящем 62-годишният режисьор живее в Германия, поставя спектакли вече над 35 години не само у нас, но и в чужбина, някои от които имат много дълъг сценичен живот като например "Ревизор" в Театър "София", който скоро ще се играе за 150-ти път.

В официалното съобщение на МК в края на декември 2021 г. пишеше: "Недопуснат кандидат - Бойко Богданов Богданов – представените копия на трудови книжки са непълни и не може да се удостовери изпълнението на изискването за минимален професионален опит 5 години в областта на културата, съгласно изискванията за длъжността, посочени в обявата."