Бойко Борисов: Летим към нови избори, по-добре ужасен край веднага, ПП са безотговорни

Няма да отстъпим от кандидатурата на Рая Назарян, нужен е кабинет от трите най-големи партии, заяви лидерът на ГЕРБ

Политика
10:50 - 19 Юни 2024 (обновена)
6627
Бойко Борисов: Летим към нови избори, по-добре ужасен край веднага, ПП са безотговорни

Няма да отстъпим от кандидатурата на Рая Назарян за председател на парламента, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти.

Юристката не събра необходимия брой гласове за председател на Народното събрание. Последва прегласуване. 116 депутати гласуваха "за", 69 - "против", а 55 се въздържаха.

„Не е правилен принципът. Традицията е най-голямата партия да получи председател на парламента. Важен е принципът“, каза Борисов.

„Внимателно слушах изказванията на политическите партии и виждам доста противоречия. Едните като Денков казват, че първата политическа сила да носи цялата отговорност. По-малките партии казват, че всички сме равни. И те са прави", заяви лидерът на ГЕРБ.

"Нито един не си е извел поуки от това, което е станало. И ако Денков имаше малко повече чувство за самокритика, щеше да знае, че успехите, които иска да си препише, са направени повече от нас, тъй като сме по-голяма партия. И той беше лесно да бъде избран премиер, защото тогава имаше един отговорен ГЕРБ като първа политическа сила, която се съгласи във втория мандат да направи правителство.

А сега има една безотговорна ПП, която иска да хвърли държавата в хаос", заяви още Борисов.

Според Борисов съставянето на правителство има смисъл, само ако то е от трите най-големи политически сили в парламента. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ.

"Ако ме питате дали съм оптимист - не съм. В никакъв случай не съм. Най-голямата партия, по традиция, получава председателя на парламента и след това тръгват някакви процеси.

Всички виждаме как летим към нови избори, защото няма отговорни партии. 100 пъти ви казах, че само с ДПС не можем да направим коалиция. Без да има широк формат, не можем да направим коалиция.

Правителство на споделена отговорност с повече партии има как да се направи, но правителство, в което всички да стоят и, както гледах днес, Денков да си измисля какво е постигнал - ами не си го постигнал без ГЕРБ. Те нямат чувството, че са сгрешили. Считат, че са жертви. Алексей Петров, за съжаление, го няма. Иначе щяхме да отидем всички в манастира и да се разберем с тях.

По-добре ужасен край веднага, отколкото да правим безсмислени неща. Има смисъл управлението, само ако е от трите най-големи партии. Другите, ако искат, добре са дошли също", каза Борисов.