Бойко Борисов: Македонците ни обявиха за фашисти!

Политика
20:56 - 06 Май 2020
7714
Бойко Борисов: Македонците ни обявиха за фашисти!

Министър-председателят Бойко Борисов дава в момента изявление след участието си в Срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани. Премиерът ни е сериозно засегнат от твърденията в Северна Македония, че България е "фашистка държава" и не е спасила тамошните евреи. Борисов отдаде тези твърдения на евтин предизборен популизъм и ги нарече "гавра с паметта на нашите свещеници и общественици", спасили евреите.

Това е огромна финансова инжекция за нашите партньори от Западните Балкани, заяви Борисов и съобщи, че се отпуска и пакет от социални помощи на стойност 730 млн. евро и 1,7 млрд. евро пакет от помощ от Европейската инвестиционна банка за проекти.

Премиерът съобщи, че лидерите са подписали и точка за свободата на словото на медиите и борбата с престъпността.

Борисов посочи, че колкото твърдо подкрепя Република Северна Македония, толкова твърдо държи да няма изказвания в разрез с Договора за добросъседство.

"Да, ние твърдо ги подкрепяме, но и толкова твърдо държим на историята и много ясно сме го разписали в договора", добави премиерът.

"ЕС напълно подкрепя обещанието към партньорите на Западните Балкани към приобщаващо сътрудничество. Много бях подкрепен от други колеги, защото изказах разбиране към нашите колеги, но имаше недопустими за нас изказвания. Особено ме заболя, че България била „фашистка държава” и не е спасила македонците, а само българските евреи. Това е гавра с това е гавра с българския подвиг, с българския народ и с българската църква", заяви Бойко Борисов.

Що се касае коронавируса, резултатите са изключително лоши, посочи Борисов и продължи: Пандемията по никакъв начин не е отминала, както казва и най-големият институт в Германия – „Роберт Кох“.

Премиерът бе категоричен, че при нарастване на заразените от коронавирус на 100 човека на ден, категорично ще бъде затворено всичко отново.