Бойко Борисов: Няма да се кандидатирам за премиер (НА ЖИВО)

Сега времето е за мъдри мъже и жени, заяви лидерът на ГЕРБ при първата си пресконференция след изборите

Новини
12:19 - 13 Юни 2024
4932
Бойко Борисов: Няма да се кандидатирам за премиер (НА ЖИВО)

Победителят на изборите 2 в 1 от 9 юни ГЕРБ-СДС дава първа пресконференция след вота.

"Обръщам се към всички лидери на партии - ултиматвиното говорене, биенето в гърдите, сърдитите, дезертиралите - не е време, защото виждате - светът е във война и пред голяма война, ако политиците, мъдреците в света, не намерят противодействие, дипломация и успокоят света. Сега времето е за мъдри мъже и жени", заяви Борисов.

"За нас тази победа е важна, каза Томислав Дончев.

Първият е първи, независимо дали е само с един процент разлика или не, категоричен бе той.

"Впечатляващ е сблъсъкът на Кирил Петков и Георг Георгиев в Перник, където Георгиев има два пъти повече преференции. Печелим и в общини, където не сме в местната власт, така че тази опорка се опровергава", заяви Дончев.

"За нас от особено значение е връщането на подкрепата в градовете където е трудно да се каже, че сме се представили добре на местните избори, като Варна, Видин, Благоевград, Пазарджик, Шумен и други. Това слага край на опорката, че добрите ни резултати се дължат само на участието ни в местната власт."

"174 партии са били спечелени от ГЕРБ, 77 - от ДПС, 8 от БСП, 4 - от "Възраждане", а ПП-ДБ са първа политическа сила само в три."

Много са ми интересни колегите от по-малките партии, които първо казват, че няма да подкрепят правителство, но трябва да има такова. Те са паднали, но щели да поведат революция, каза Бойко Борисов. Подобно изказване направи председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов в понеделник.

Всички казват, че не може да се направи правителство, но и не може да се ходи на избори. Затова се обръщам към всички лидери на партии - не е време за биене в гърдите, дезертиралите, сърдитите! Сега е време за мъдри мъже и жени, коментира лидерът на ГЕРБ.

Ще излъча преговорен екип с Теменужка Петков, Рая Назарян и Деница Сачева, като всички партии ще бъдат поканени на срещи, съобщи Борисов. Аз няма да се кандидатирам за премиер, за да можем да успокоим възможностите за преговори. Да надмогнем егото си и да намерим най-добрите експерти, призова той. Експеримент с втория няма да има, кабинет може да има само с първия мандат на победителя! Другият изход е септември на нови избори. Сега е време за държавници.

Колегите от ПП-ДБ не са честни - всички работехме с ДПС. С подписите и имената си. Всички се възползвахме, за да има парламент.