Бойко Борисов покани Виктор Орбан на гости във Варна

Премиерът доволен, че пуснаха движението по новия булевард "Левски" в морската столица

Новини
17:39 - 25 Април 2019
3436
Бойко Борисов покани Виктор Орбан на гости във Варна

Министър-председателят Бойко Борисов сподели, че е поканил унгарския премиер Виктор Орбан по повод честванията на крал Владислав Ягело във Варна. Днес той бе на визита в морската столица, където бе пуснато движението по цялото трасе на новия бул. „Левски”. Премиерът обходи целия маршрут и увери, че е много доволен, защото не се е надявал, че булевардът ще бъде готов в тези срокове. „Всеки ден ми пращаха снимки и гледах как се движат нещата”, каза Борисов.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан изказа лична благодарност към Борисов. „Благодарни сме, че насочихте задълбочен поглед към Варна, което е важно за нас. Благодаря за изключителната помощ за новостроящия се храм „Св. Прокопий Варненски” от 300 000лв. и за другите 200 000 лв., които отпуснахте за ремонт на покрива на Катедралата, която е емблематична за Варна и е втория по големина храм в България след "Св. Александър Невски.”, каза духовникът.

Бойко Борисов увери, че всичко е направено за местните жители и гостите на града. „Зная какво съм виждал преди година и половина - бяха едни дървета, бари, тиняк и какво ли не. Тук сме се подготвили дори при огромно наводнение да се изкара целия дебит. Пускаме булеварда най-вече за Великденските празници, за да може да поеме целия трафик. Исках да видя и тази спорна елипса, която, според варненци, ако не е кръг, няма да могат да карат. Така говореха и за Белокопитово, че ще се объркат хората, но никой не го е направил досега, гледаш си табелите и си караш. Това, което съм поел като ангажимент към Варна, съм го свършил. Предложили сме и публично-частно партньорство за втори Аспарухов мост. Съвсем друго изглежда града. Сега виждам садят дръвчета, ще има цветя, ще стане красиво. Важно е, че булевардът е отворен по празниците”, каза премиерът.

Най-мащабният проект за Варна за последните 30 години, е на обща стойност 113,3 млн. лв. От тях 80,5 млн. лв. бяха отпуснати от правителството, а останалата част от сумата бе осигурена от общината. Целта бе булеварда да стане директна връзка от най-южната част на града до изхода към североизточната част и курортните комплекси. По трасето на новия участък бяха изградени 7 мостови съоръжения, велоалеи, и пасарелки за пешеходците. При строителството бе подменена подземната инфраструктура. Наложи се да бъдат отчуждени 135 частни имота, чиито собственици бяха обезщетени с 25,2 млн. лв.