Бойко Борисов пред 1997 г.: Аз съм охранител-педагог

Личности
17:15 - 13 Август 2020
8959
Бойко Борисов пред 1997 г.: Аз съм охранител-педагог

„Нормално е това, защото всички са бивши спортисти с доста добро образование. Аз самият съм доктор на педагогическите науки и смятам това за нормално нещо”, обяснява в интервю за покойния вече в. „Нощен Труд” бъдещият главен секретар на МВР и три пъти премиер на България Бойко Борисов.

Коментарът му е по повод журналистическата констатация, че момчетата от охранителната фирма, вардили делегатите на извънредния футболен конгрес през есетна на 1997-а, са далеч от представата за „охранители” в България. „В смисъл, че са доста интелигентни”, уточнява авторката на интервюто, взето в края на септември преди 23 години.

Охранителната фирма, за която става въпрос, е основаната от Бойко Борисов ИПОН (в годините преди да се захване с политика той прави три охранителни фирми – ИПОН-1, ИПОН-2 и „ИПОН – Агенция за сигурност и охрана“.

В интервюто Бойко Борисов уточнява и кои известни фигури е пазила неговата фирма: Тодор Живков, Иван Славков и бизнесмени, които не назовава, защото са професионална тайна.

Според общоизвестната биография на настоящия премиер, от 1985 до 1990 г. той е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност (ВИПОНД) на МВР. Защитава пред ВАК дисертация по темата „Психофизическа подготовка на оперативния състав на Противопожарна охрана за действие в екстремална ситуация на пожар“. През 1990 г. му е присъдена научната степен „кандидат на физкултурните науки“, която след 1995 г. се приравнява на „доктор по психология“.