Бойко Борисов пристига в Истанбул по обяд

Официалната церемония по откриването на "Турски поток" ще започне в 13.30 българско време

Политика
09:36 - 08 Януари 2020
2917
Бойко Борисов пристига в Истанбул по обяд

Министър-председателят Бойко Борисов ще пристигне днес около обяд в Истанбул, за да участва в церемонията по пускането в експлоатация на газопровода "Турски поток".

Церемонията ще се състои в конгресния център Халич в Истанбул. "Турски поток" ще пренася руски природен газ по дъното на Черно море през Турция до Европа.
Според турски източници руският президент Владимир Путин, който ще участва в церемонията, вече е пристигнал в Истанбул на връщане от Дамаск, където разговаря с Башар ал Асад. Церемонията ще бъде ръководена от турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Ще присъства и сръбският президент Александър Вучич.

Според програмата, обявена от президентската Дирекция за комуникации, официалната церемония ще започне в 14.30 часа местно време /13.30 часа българско/. Държавните и правителствените ръководители ще заемат местата си в залата в 15 часа.

Предвижда се изказвания да направят руският президент Путин и турският президент Ердоган, както и енергийните министри на Турция и Русия - Фатих Дьонмез и Александър Новак.

Програмата включва и видеовръзка с руската компресорна станция "Русская" и газовия терминал на турския бряг Къйъкьой.
След това Ердоган и Путин символично ще пуснат в експлоатация газопровода "Турски поток".