Бойко Борисов : Ще предложим правителство на малцинството с премиер от ГЕРБ

Най-вероятно аз ще взема папката, каза Борисов

Актуални новини
10:30 - 24 Юни 2024
3607
Бойко Борисов: Ще предложим правителство на малцинството с премиер от ГЕРБ

Правителство на малцинството с премиер от ГЕРБ ще предложи Бойко Борисов.

Това обяви самият той след края на консултациите при президента Румен Радев. Те се провеждат преди завъртането на рулетката с мандатите за правителство, а лидерът на ГЕРБ влезе на "Дондуков" 2 за първи път след 3 г. пауза.

Правителство може да се случи само с първия мандат. Отнасям се с голямо уважение към ИТН и всички останали, но нашите избиратели, когато са ни наредили с 11% пред другите, не са искали да получават пак Денков, нито който и да било друг, категоричен бе Борисов.

При тази избирателна система, която взема депутати от ГЕРБ и ги прехвърля на по-малките партии, ни поставя в невъзможност да съставим каквото и да било правителство.

Носим си отговорността и ще предложим правителство на малцинството. По този начин ще понесем отговорността си на победители. Премиерът ще е от ГЕРБ, обяви Борисов. Но отказа да разкрие името на бъдещия кандидат за премиер, но напомни, че самият той няма да е, защото четвърти мандат е повече. Запитан обаче кой ще вземе папката от Радев, Борисов обяви: Най-вероятно аз. Но после допълни, че ще я вземе премиерът, а той ще е с него.

Борисов обяви, че очаква подкрепа от всички отговорни хора, които не искат да отиваме на избори, които ще дадат пак същия резултат.

Вместо да се държим в предизборна кампания, ние нямаме никакви участия при вас в последните няколко дни, защото е логично тези разговори да не ги водим през медиите, тогава няма защо да водим разговори помежду си. Те начертаха червените линии, които няма да преодолеем, каза Борисов.

Все пак от ПП-ДБ могат да ни върнат жеста.

Във всяко изказване чувам кой не може. Изборите свършиха, а всички са в предизборна кампания. Вие не отчетите ли, че България вече е донор на ЕС, защото последните 3 г. така се управлява, че ние не усвояваме, коментира Борисов.

Как да подкрепим предпоследните. Това не е стабилно. Когато Трифонов беше първа политическа сила, той не на рави правителство. Сега иска да доминира.

Призова всички да се успокоят, да видят резултатите си и да видят какъв компромис могат да направят.Изборите са лошо решение, но всички трябва да върнат крачка назад, ако искат правителство, каза още Борисов.

Всички, преди да влязат като експерти, са били на партии.

Борисов поздрави Делян Добрев за "блестящия резултат" в Хасково. От 41 общински съветници, партията на Асен Василев има 1. Понеже тези дни се наслушахме на червени линии  на заклинания какво искат техните избиратели, допълни той.