Бойко гневен: Тагарев да не говори, без да е питал НС (ВИДЕО)

Няма да допуснем България да участва във военни действия, отсече лидерът на ГЕРБ

Политика
11:47 - 29 Декември 2023
8158
Бойко гневен: Тагарев да не говори, без да е питал НС (ВИДЕО)

Изпращането на военнослужещи без решение на Народното събрание не може да се случи. Чудя се на Тагарев как може да говори, без да е говорил с мнозинството в парламента. Българите трябва да знаят, че това няма да се случи. 

Това отсече в Стара Загора лидерът н ГЕРБ Бойко Борисов по адрес на заявките на министъра на отбраната Тодор Тагарев, че може да изпратим наши части в Украйна. Бившият премиер обясни, че макар и солидарни със случващото се в Украйна и Газа, управляващите най-вече са солидарни с българския народ, а той не желае участие във военни действия.

"Няма да допуснем България да участва във военни действия. Това е важно решение, което сме спазвали години наред", добави Борисов. Той посочи, че е едно да подпомагаме нападната държава, както правят 50 държави, друго - да пращаме военни части. 

Лидерът на ГЕРБ изрази недовлство и от избързването с коментарите по приемането на Българя и Румъния в Шенген.

"В Брюксел работи правилото - докато всичко не е договорено, нищо не е. Младостта и липсата на опит изиграха лоша шега и в България и в Румъния. Един огромен труд е подложен на доза съмнение, дава се възможност да се появят негативни коментари.

Днес следобед, ако не получим документа, не е добре в дипломацията. Не се прави така, но няма смисъл да се връщаме назад. Ако не стане днес, ще отидем януари, а тогава е близо до изборите в Австрия, полагаме всички усилия", заяви той.

Борисов припомни и критиките от страната към опазването на границата ни и "снимките на дупки в оградата". "На нашия казан не трябва да има дяволи, изигра ни шега - с огромни репортажи и коментари на политически лидери. И какво се оказа - пасив за България, сега го поправяме, можем да се справим, има много кадърни офицери, разчитаме на тях, Малко търпение и продължаваме. И да мислим за следващите стъпки - еврозоната чака, трябват още няколко закона, след празниците ще бъдат приети. Нищо не налагаше да се избързваме с коментарите. Ще го коментираме днес следобед. Пуснахте румънците, нашите се възбудиха няма ли кой да коментира и стана каквото стана", разкритикува той и медиите.

"С Асен Василев това можахме да направим, заяви Борисов. Той не пропусна да отбележи, че пари има и за кметове на БСП.

Това, че твърдяха, че между мен и Асен има сделка само за наши кметове, не е вярно. Постарали сме се за всички.

Дефицитът е към 2,5% в момента, а ще остане около милиард за инфраструктурни проекти", заяви още Борисов.