Бойко Илиев поставя "Хъшове" във Велико Търново в чест на големия актьор Константин Кисимов

Театърът в старопрестолния град чества три годишнини тази година

Култура
14:07 - 22 Януари 2022
1888
Бойко Илиев поставя "Хъшове" във Велико Търново в чест на големия актьор Константин Кисимов

Репертоарът на Великотърновския театър за 2022 година ще бъде под знака на три годишнини, съобщиха от пресцентъра на културната институция. През тази година се навършват 125 г. от рождението на Константин Кисимов, 70 г. от създаването на професионален драматичен театър в старата столица и 50 г. от откриването на музикално-драматичния театър.

Първото премиерно заглавие за юбилейната 2022 г. е спектакълът "Не сме от тях", създаден по разкази на Чудомир по идея на гост-режисьора Невена Митева, която е автор и на сценичната версия на постановката. Премиерата е предвидена за 17 февруари.

Режисьорът Бойко Илиев започва работа по възстановяването на постановката "Хъшове" по мотиви от повестта "Немили-недраги" на Иван Вазов. Спектакълът е посветен на годишнината от рождението на Константин Кисимов, чието име театърът носи.

"Хъшове" е любимата пиеса на Кисимов, а ролята на Странджата е сред емблематичните образи, които той е пресъздал на театралната сцена. През 1919 г. актьорът изпълнява монолозите на Странджата в читалищното театро в Търново, а през годините пиесата се превръща в негова съдба. За първи път играе Странджата в Народния театър "Иван Вазов" през 1931 г., а след това още поне пет пъти се е превъплъщавал в любимия образ на търновска сцена, припомни директорът на театъра Васил Вълчев.

Спектакълът "Амадеус" по Питър Шафър по произведенията на Моцарт е другото ново заглавие в афиша, постановка на режисьора Бойко Илиев и диригент Георги Патриков. Това ще бъде и едно от новите заглавия в Летния фестивал "Сцена на вековете" на Царевец, с което ще се представи Великотърновският театър.

В чест на трите годишнини ръководството на театъра подготвя поредица от изложби с костюми и реквизит, театрални афиши, архивни снимки и документи, както и празнични концерти. В близките месеци ще излезе от печат и поредната книга на актьора и летописец на театъра Иван Митев. Подготвя се и юбилеен сборник на МДТ "Константин Кисимов".