Бойко Илиев възмутен: Народният театър да не би да е станал руски?!

Режисьорът критикува, че чужденци поставят спектакли, които са "безобразна смесица между "изкуство" и реалити формат"

Актуални новини
18:00 - 13 Март 2023
8292
Бойко Илиев възмутен: Народният театър да не би да е станал руски?!

Режисьорът Бойко Илиев изрази негодуванието си, че през последната година в Народния театър се дава приоритет на чуждестранни режисьори, които по думите му поставят спектакли, които са "безобразна смесица между "изкуство" и реалити формат".

Повод за коментара на създателя и директор на Нов театър-НДК е съобщението на Народния театър "Иван Вазов", че през април на сцена "Апостол Карамитев" предстои премиера на спектакъла "Русалка“ по мотиви от пиесата на Александър Пушкин и Владимир Набоков. Репециите са в разгара си, а постановката е дело на режисьора Теодора Лилян.

Екипът на "Русалка" полива първата репетиция с шампанско в присъствието на директора Васил Василев

Актьорите са трупата на Народния театър - Деян Ангелов, Благовест Благоев, Илиана Коджабашева, Явор Вълканов, Елена Иванова, Надежда Колева и Владислава Николова, а останалият екип е съставен предимно от руски творци - драматург е руският театрал Роман Должанский, сценографията е на Ксения Перетрухина, художник по осветлението е Иля Пашнин.

"Не разбирам. Националният театър на България да не би да е станал руски?! След руснака Кулябин, който успя да съсече прекрасната пиеса на Ибсен - "Нора" и ни накара да четем останки от нея /телефонни съобщения/ по екрани, виснати над главите ни, а актьорите, затворени в аквариум - да съществуват като в някакъв пошъл реалити-формат, сега отново руски екип...

Изглежда сме много богата държава: изсипаха се безобразно много финансови средства за екипа на Робърт Уилсън, който да ни покаже дизайнерския си театър - отново останки от Шекспир - показван десетилетия по сцените на Европа и...повтарян, повтарян..., като има кой да плаща", възмущава се Бойко Илиев.

"Словенският режисьор /не можах да запомня името му/ и неговият екип (става дума за Йерней Лоренци, б.ред.), също успяха да сътворят един "Орфей", без Орфей, смесвайки митология със съкровени изповеди на актьорите, към които изпитах истинско съжаление, но като към хора, а не като към художествени персонажи от спектакъл. Отново безобразна смесица между "изкуство" и реалити формат...Излязох си отвратен от тази Месомелачка!

Това ли е Театърът, в който цял живот съм се кланял, вярвал в магията му...Театърът, който може да те издигне над безсмислието на деня, да те вдъхнови...да те понесе на крилете на въображението и фантазията на човешкия гений...", коментира Бойко Илиев.

Под поста му негови познати коментират: "Къде са големите имена в българската режисура, които трябва, могат и искат да поставят на първата ни сцена?". Други добавят, че руските творци, които са поканени да работят в Народния театър са напуснали Русия заради несъгласието си с войната в Украйна и политиката на Кремъл и затова решението да работят у нас е политическо и трябва да бъде подкрепено.

В момента на сцената на Народния театър се играе един спектакъл на Бойко Илиев - "Колко е важно да бъдеш сериозен (Години по-късно)".