Бойко иска на светло приватизационните сделки в Перник

Новини
10:55 - 30 Декември 2019
3915
Бойко иска на светло приватизационните сделки в Перник

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Перник за заседанието на кризисния щаб в града. На място в града са икономическият министър Емил Караниколов, зам.-регионалният шеф Николай Нанков и кметаът  Станислав Владимиров. Вече стартира аварийната програма и започна ремонтът на преиствателната станция. В същото време Борисов поиска да прегледа документите по приватизация на всички големи мощности в града, след като бе предизвикан вчера от Корнелия Нинова. 

Днес до премиера ще бъде входирано искане за отпускане на средства по три мерки за преодоляване на кризата в миньорския град. „Работим по старата и по новата пречиствателна станция, работим по големия водопровод, по който са големите загуби и по водопроводната мрежа към града“, каза пернишкият кмет.

„В момента по трасето имаме три машини. Имаме 20% намаление на разходите на вода за тези няколко дни, докладва на примера министър Караниколов. Той посочи, че има два варианта за преодоляване на водната криза – единият е за водопроводно трасе за 2,2 млн. лева и е с трасе от около 1,2 км до разклонението за града, а другият е за 3,1 млн. без ДДС, при който трябва да се мине зад ТЕЦ-а.

„Да се мине зад ТЕЦ-а, за да не се говори после.“, нареди Бойко Борисов. „Като разбрах как са приватизирани тук всичките заводи. Защото вчера твоята шефка вчера искаше да търси отговорност, а през тези години – 26 години градът е управляван от БСП, 4 от ГЕРБ", заяви Борисов, като визира вчерашното посещение на Корнелия Нинова, която ще иска среща с главния прокурор Иван Гешев за да разбере за хода на разследването и виновниците а водната криза.

Премиерът подчерта, че иска всички подробности по приватизацията на големите мощности на града. 

"Искам справедливост, но да се върнат обратно – от сега назад. Как са приватизарини големите мощности на Перник? Колко пари са влезли в общината и в държавата? Защото моята информация е, че са приведени до фалит, после чрез оздравителни планове. Не е продуктивно. Аз нямам такива връзки с главния прокурор да му искам отчетност, но те са свикнали да си имат главен прокурор. В случая няма продуктивност в тези неща. Има ако направим тези неща – стара пречистватална станция, нова пречиствателна станция, магистрален водопровод и да влезем в града да помогнем на кмета проблемните участъци.“, заключи премиерът.