Бойко избира между Росен Желязков и Радомир Чолаков за шеф на НС

"Промяната" умува дали да предлага Никола Минчев за председател, гласи Искрен Митев за вице

Политика
13:20 - 11 Октомври 2022
4782
Бойко избира между Росен Желязков и Радомир Чолаков за шеф на НС

Бившият транспортен министър Росен Желязков е най-вероятната номинация на ГЕРБ за шеф на 48-ото Народно събрание, но кандидатурата му все още се бистри в самата партия на Бойко Борисов, като се чака и решение на Изпълнителната комисия, научи Lupa.bg. А причината за неокончателното решение било намерението на Бойко Борисов в последния момент да лансира и името на другото острие, особено в предишния напрегнат състав на парламента - Радомир Чолаков, у когото, подшушнаха ни гербери, открил сериозен ораторски майсторлък. 


Борисов и Чолаков 

Другата седмица, на 19 октомври, сряда, депутатите се събират за първото си заседание и клетвата, което обаче ще открие не някой от двамата членове на ГЕРБ, а доайенът й - екскултурният министър Вежди Рашидов. По наша информация окончателно кого партията ще предложи за законотворец номер 1 ще вземе късно вечерта във вторник на заседание на парламентарната група. Говори се обаче, че Желязков вече се стягал за първата си реч. 

Втората политическа сила в новия парламент - "Продължаваме промяната" пък все още умувала дали изобщо да предлага предишният шеф на институцията Никола Минчев за титуляр или да го излъчи само за вицепредседател при новата конфигурация на силите. Не е изключено, ако все пак Минчев бъде кандидатура за шеф на НС, наследникът му на президиума в предишния състав - Мирослав Иванов, пак да се сдобие с ролята на заместник. Възможно било обаче не той, а новата звезда на ПП Искрен Митев да бъде зачислен за този пост. 

Както вече писахме, червеният Кристиан Вигенин със сигурност ще е зам.-председател. Най-вероятно тази роля отново ще бъде връчена и на Муккадес Налбант от ДПС, Цончо Ганев от "Възраждане", ген. Атанас Атанасов от ДБ. Все още не е ясно и кого Стефан Янев като лидер на "Български възход" ще лансира за голямата трибуна. 

Очаква се Десислава Атанасова да продължи да ръководи ПГ на ГЕРБ, а от "Промяната" това да бъде Кирил Петков, който ще смени предишния дирегент на групата на ПП Андрей Гюров.

ДПС и БСП традиционно ще предложат лидерите си - съответно Мустафа Карадайъ и Корнелия Нинова (която докато бе министър в предишния кабинет повери депутатите си на Георги Свиленски - б.р.), за първите места, а същото се отнася и за Копейкин, ексслужебния премиер Янев, както и за Христо Иванов начело на ПГ на ДБ. 

На основната снимка: Росен Желязков