Бойко: Може да се поучиш и от Гьоте, и от Библията

Ако всичко e наред след Великден ще отворим постепенно парковете, обеща премиерът, но предупреди, че пикът се очаква до 10-15 дни

Актуални новини
14:30 - 09 Април 2020
3068
Бойко: Може да се поучиш и от Гьоте, и от Библията

Може да се поучиш и от Гьоте, и от Библията. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на съвместната си пресконференция в Министерския съвет с Ловчанския митрополит Гавриил. Цитирането на името на немския поет и философ очевидно беше препратка към думите на президента Румен Радев по адрес на премиера.

Преди дни по време на словесния си двубой държавният глава заяви: Първо премиерът трябва да се запознае със законите и Конституцията - на решения на парламента президентът не може да налага вето, те се обнародват директно. Гьоте го е казал най-добре - "Няма нищо по-страшно от активната глупост".

Колкото по-дисциплинирани ставаме, толкова повече ще разхлабваме мерките, където по пазарите няма ред – ще бъдат затворени, каза още Борисов. „Умоляваме да се спазва ред и изведнъж се накачурват всички все едно ще свършат ябълките. Ще спрем пазарите, докато не се направи ред, какъвто е в магазините“, допълни той.

Министър-председателят призова и за великденските празници църквата да посетят само хората, които наистина усещат нужда да направят това. „За тези, за които нуждата да отидат, е по-голяма от страха от коронавирус, за да не убием духа на хората“, обясни премиерът.

Пикът го очакваме до 10-15 дни, сега е моментът да покажем самодисциплината си, за да разхлабим мерките. Колкото повече дисциплинирани ставаме, толкова повече ще разхлабваме мерките", увери Борисов. Той обеща, че на базата на данните от епидемиологичната обстановка ще се реши дали след Великден парковете да се откриват лека-полека.

"Това е важен тест за нашата дисциплина, за да има възможност след това, ако може, да отворим парковете по големите градове, за да могат хората да си поемат въздух. Сега е моментът нацията да покажем, че сме дисциплинирани", подчерта Борисов.

По повод на това дали ще има парад за Герьовден премиерът каза: "С Каракачанов сме разработили три варианта. Ако нещата са добри – А, ако не са добри – вариант Б и ако нещата са много лоши и сме изпуснали ситуацията - В. Последно се разбрахме на 30 април да се срещнем и да решим кой от трите варианта ще се приложи. Последните проучвания, че ние дори не сме влезли в епидемията, не сме почнали епидемията. Дай Боже, така да остане, Бог да прости – с тези мерки пазим и най-уязвимите. Знам, че накрая ние ще излезем виновни, но това е виновен. Както казва владиката, няма някой неосъден от хората", заяви министър-председателят, но увери, че парад за Гергьовден ще има.

Няма Великден, на който да не съм ходил на църква, каза Борисов и уточни, че ходи в църквата в Банкя или в близките до родния му град манастири като Клисурския. "Не ходя в "Александър Невски" да се показвам, добави премиерът.