Бойко Найденов: Убийствата на Нотариуса и Трактора може да са свързани , може и да не са

Всеки би могъл да попречи на разследване и всеки би могъл да реши някакво разследване, каза бившият зам. главен прокурор

Актуални новини
09:14 - 05 Март 2024
2443
Бойко Найденов: Убийствата на Нотариуса и Трактора може да са свързани, може и да не са

Почти месец след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса, не се знае до къде се е стигнало изобщо, тъй като все пак е човек, убит по един брутален начин в центъра на София. Друго знаково убийство - това на Алексей Петров, което стана преди няколко месеца, също се замесва по някакъв начин в дейността на Божанов. Тези два случая може и да са свързани, може и да не са, но все още нямаме отговор - това коментира в студиото на "Денят започва" Бойко Найденов - бивш директор на НСлС и бивш зам. главен прокурор.

По думите му, друг проблем е това, което излезе като свидетелски показания, общо взето като приказка, че има проблем в съдебната власт:

"Било е на налице някакъв нерегламентиран натиск от страна на някакви групи върху членове на правораздаването. Този момент този проблем също не е решен и виждаме, че се създават комисии, работи се уж по това, но в крайна сметка се забравя, че единственият орган в страната, който би могъл да реши този проблем, е прокуратурата, която е част от съдебната власт."
На трето място е политическият елемент, тъй като политиците се изправят пред двата по-долни проблема, защото това е част от тяхната работа, смята Найденов.


Той коментира и разследването на обвинител номер 1 и неговите заместници, свързани с аферата "Осемте джуджета":

"Хипотетично всеки би могъл да попречи на разследване и всеки би могъл да реши някакво разследване. В момента само може да разсъждаме само дали и защо Борислав Сарафов, който в момента изпълнява функциите на главен прокурор, също би могъл да обясни и предполагам, че той не е човек, който ще тръгне да пречи на разследването. Но в крайна сметка говорим за законова база. Не вижам той да попречи едно такова разследване, ако има събрани факти и доказателства."