Бойко омеква за Ф-16, ако Тръмп се срещне лично с него

Премиерът иска най-доброто за авиаторите ни на възможно най-ниската цена

Свят
14:48 - 12 Април 2019
2130
Бойко омеква за Ф-16, ако Тръмп се срещне лично с него

Премиерът Бойко Борисов е готов да прави компромис с цената и оборудването за новите изтребители Ф-16 със САЩ, само ако лично американският президент Доналд Тръмп разговаря с него.

"Правим много компромиси, но целта е да имаме най-добрия самолет на най-добрата цена. Те искат най-висока цена, ние - най-ниска, те искат максимално отлагане във времето, ние искаме веднага. Когато дойде Тръмп да преговаря лично с мен, тогава съм готов да кажа на какъв компромис съм готов аз и на какъв - не", обяви Борисов в Дубровник. 

Министър-председателят обяви, че очаква сделката за военните машини да бъде факт през юни, а най-късно преди старта на парламентарната ваканция. И обяви, че не просто отказва да се меси в самата сделка, но е забранил и да му се докладва за нея. За рамката й обаче лично той отговарял.

"На КСНС при Радев миналата година съм обещал, че ще достигнем двата процента от БВП за отбрана. Това вече е факт. А на летците ни съм обещал възможно най-добрите нови самолети, за да се издигне авиацията ни на различно ниво", коментира Борисов. Той напомни, че целевите средства за самолетите са заделени и правителството е готово веднага да плати.  

Премиерът обяви още, че срещата на върха ЕС-Западни Балкани отново ще бъде в София през 2020 г.