Бойко отказва паметници приживе по съвет на Тато

Тодор Живков му разказвал как Вълко Червенков се сринал от власт, защото позволил да му правят гипсови бюстове

Ексклузивно
14:56 - 03 Юни 2019
6567
Бойко отказва паметници приживе по съвет на Тато

При вчерашната си обиколка из страната премиерът Бойко Борисов беше дарен с барелеф със своя образ от жителите на село Ябланово край Котел. Той обаче отказа жеста с думите да изчакат, докато напусне този грешен свят. Не за първи път лидерът на ГЕРБ спира свои почитатели, решили да му издигнат паметник приживе, а Lupa.bg научи, че тук съвсем не става въпрос за елементарно суеверие, а за съвет от... самия Тодор Живков.

В годините, в които се грижеше за сигурността на бившия Първи със своята охранителна фирма, Бойко Борисов добре си "пишел домашното" и внимателно слушал разказите на правешкия самодържец. Така запомнил теорията на Живков, че сгромолясването на предшественика му Вълко Червенков се дължало именно на огромното му его и на факта, че позволил да му издигат статуи приживе.

Самият Вълко в най-силните години на режима си е скептичен към предложенията да бъде увековечен от мрамор и бронз. През 1954 г. обаче се съгласява с извайване на главата му от гипс, за да украсява кабинети на партийни секретари, клубове, читалищни салони и пр. Именно това е началото на края му според Тато. На срещата на воденото от него Политбюро с Президиума на ЦК на КПСС през 1955 г. в Москва Червенков не намира оправдание срещу отправената му критика, че по този начин се самоиздига в култ и сам си подписва разжалването.

В началните години на управлението си Тодор Живков е чужд на такова начинание и всячески бяга подобен каприз. Чак през 80-те се прокарва партийното решение кавалерите на най-високото държавно отличие “Герой на НРБ” да имат приживе правото на свои мраморни или бронзови копия.

Бойко Борисов, който е надарен с отлична памет, отлично е научил историческия урок и твърдо отказвал да падне в капана на егото като много от своите предшественици.