Бойко пак уреди Хубавото Наде на апетитен пост

Политика
15:25 - 19 Ноември 2020
10542
Бойко пак уреди Хубавото Наде на апетитен пост

Бившият външен министър и вече експосланик в Анкара Надежда Нейнски отново ще стъпва по утъпканите пътеки на висшата дипломация. Някогашната синя лидерка бе отзована от поста в турската столица, но няма да се прибере в София.  

След като приключи мандата си на посланик в южната съседка, сега една от най-атрактивните дами в политиката с почти 100 % сигурност ще заеме престижния пост на главсек на престижната Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, известна още и като Черноморски съюз. Седалището на структурата е в Турция. Следващата седмица кандидатурата на Нейнски се очаква да бъде одобрена.

„Хубавото Наде“ няма как да остане вън от голямата политика, все ще й бъде осигурен някъде атрактивен международен пост, коментираха още към края на мандата й нейни бивши съпартийци.

Злите езици обаче шушукат, че Нейнски е била обидена на Борисов, след като бе сложен край на дипломатическата й карира в Турция, а на нейно място набързо бе пратен бившия му съветник Ангел Чолаков, който напусна посланическото място в Париж.

Бившата синя лидерка била засегната, че повечето дипломатически смени са били рокади и почти на всеки отзован е било предлагано друго посланическо място, а тя се прибира в София.   

След много совалки и разговори, за нея бил намерен актуалният висок пост, който в никакъв случай не е падане надолу. Разказват, че за номинацията й лобирали включително и дипломати, с които е работила в южната съседка и които били доволни от дейността й.   

Кандидатурата за главен секретар на организацията ще затвърди ангажимента на България към Черноморския регион, мотивират се от правителството.

За въпросното място свой кандидат е издигнала Украйна, като това е техният зам.-министър на външните работи Васил Боднар.

Реално Нейнски получи доста дълъг мандат в турската столица, след като престоят в й там бе удължен заради българското председателство на Европейския съюз, а след това и заради двегодишната блокада на разговорите между правителството и президента Румен Радев за дипломатическите рокади.

В ОЧИС, създадена по инициатива на Турция през 90-те, членуват Aлбaния, Aрмeния, Aзeрбaйджaн, Бългaрия, Грузия, Гърция, Мoлдoвa, Румъния, Руcия, Cърбия, Турция и Укрaйнa.
ОЧИC дава рамо на регионални проекти в туризъм, търгoвия, финанси, комуникации, транспорт, енергетика. Изграждане на магистрален пръстен по бреговете на Черно море.