Бойко: Подуправителя на НЗОК го договорих с Лена! (ВИДЕО)

ПП си играят с "Възраждане" и във Варна и София и навсякъде в страната

Политика
12:43 - 30 Ноември 2023
5286
Бойко: Подуправителя на НЗОК го договорих с Лена! (ВИДЕО)

"Аз съм дошъл като човек, който отговаря за ГЕРБ и СДС. Аз специално с акад. Денков работя добре. А по днешната тема (за подуправителя на НЗОК), ясно е, че колегите не си държат на думата." Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента по повод избора на подуправител на НЗОК.

„Когато договаряхме този несъвместим-съвместим модел за здравната каса… Мога да кажа неща, и колегите бяха. Те извадиха един лаптоп, прочетоха едно име на сегашния управител и ние го подкрепихме. Хубав-лош, тяхно предложение. А подуправителят трябваше да бъде излъчен от нас. Дори променихме закона, дори оттеглихме нашия кандидат за управител“, припомни той.

„Към днешна дата ние нямаме заместник-министър в здравеопазването. Партията на промяната еднолично ръководи здравната каса, здравно министерство, а от нас се изисква какво? Да носим солидарна отговорност за здравеопазването в България, за електронни рецепти, за всичко останало“, добави той.

"Затова ние си предложихме кандидат, той беше избран. Не мога да ги разбера - шефът е техен, началникът е техен. Ние сме предложили заместник-началник на касата", подчерта Борисов. 

Попитан дали има договорка за подуправителя на НЗОК с "Възраждане", той каза категорично: "Тази опорка ще я забравите завинаги. Те си играят с "Възраждане" и във Варна и София и навсякъде в страната. Самите "Възраждане" казаха как им клечат пред вратата".

"Ние съгласно уговорката с ПП и ДБ трябваше да получим подуправител. Това беше пакетна сделка, колкото и лошо да звучи. Те не удържаха на думата си. Колегите дори ми се разсърдиха днес, казах им: "Я оттеглете този подуправител", защото ще дойдат подобни колеги и ще им задават подобни въпроси. Когато шефът е от ПП, няма никакво значение кой е заместникът", изтъкна Борисов. 

„В случая ние стоим, защото много действително много се направи в евроатлантическата част на това правителство. Колкото и да е отписан, имаме реални шансове по Шенген да имаме напредък. Докладите на вътрешния министър, на срещите, които бяха тук, на 5 места сигурно шише огромен напредък. Трябва да проявим търпение и малко възпитание“, подчерта Борисов.

Той коментира и напрежението и скандалите в парламента днес: „Аз послушах, послушах днес… майка ми, Бог да я прости, учителка, тя щеше да е възмутена от дъното на душата си от това, което се чува в тази зала. Действително срамота. Няма парламентаризъм във вида, в който хората искат, да виждат отговорни хора. Става въпрос само за някакъв пост, който е договорен. Началникът е техен, министърът е техен, премиерът е техен. От какво са недоволни те?“

„Аз имам договорка с Кирил Петков, Лена, Асен. Те бяха на тая среща, когато договорихме управителя и подуправителя. Лена беше там. С мен беше Деси Атанасова, Томислав Дончев. Нищо лошо не казвам, че е била. Но тя държеше лаптопа и четеше от него. Толкова“, обясни Борисов.