Бойко поздрави на немски Меркел: Liebe Angela... (Хит видео)

Актуални новини
15:30 - 26 Юни 2020
18153
Бойко поздрави на немски Меркел: Liebe Angela... (Хит видео)

Германският канцлер Ангела Меркел накара българския премиер да проговори на немски. Бойко Борисов публикува кратко видео в профила си във Фейсбук, за да честити основаването на Християндемократическият съюз на днешната дата преди 75 години.

В началото на видео поздрава Борисов, който има топли приятелски отношения с Меркел, се обръща към нея с "Liebe Angela", което означава скъпа Ангела.

,,Честит 75-и рожден ден! 75 години партия ЦДУ (българската абревиатура е ХДС, ЦДУ е немската – Christlich-Demokratische Union, CDU, б.р.), 50 години в правителството на Германия, 15 години приятелство и партньорство с партия ГЕРБ'', заяви премиерът Борисов, след като първите му встъпителни слова бяха на учудващо приличен немски език.

"През всичките тези години ние винаги сме разчитали на вас за съвет, пример, подкрепа. Благодарни сме за вашето приятелство и лидерство в Европа. Пожелавам на партия ЦДУ да продължи с отговорност и решителност напред, каза още Бойко Борисов и отново завършва поздрава си на немски език.

Ангела Меркел е лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) от 10 април 2000 г. Тя е първата жена на поста федерален канцлер, избрана на 21 ноември 2005 г. Меркел ръководи Федерална република Германия вече 15 години. През декември 2018 г. тя отстъпи лидерския пост на военния си министър Анегрет Крамп-Каренбауер. През февруари 2020 г. обаче Анегрет Крамп-Каренбауер подаде обяви, че се оттегля от ръководния пост и каза, че не желае да се кандидатира и за канцлерския. 

Извънредният конгрес тази пролет, на който управляващият в Германия Християндемократически съюз трябваше да избере нов лидер и вероятен наследник на Ангела Меркел на канцлерския пост, обаче беше отложен заради коронавируса.