Бойко пред "Л'Еуропео": Преврат на олигарси и чужди служби

"Най-дълго в живота си съм работил премиер", хвали се Борисов

Политика
13:53 - 14 Май 2021
3877
Бойко пред "Л'Еуропео": Преврат на олигарси и чужди служби

"За един момент бях слаб, защото не очаквах такава масирана атака. Този опит за преврат беше много добре организиран от олигарси и чужди служби и т.н. И, разбира се, от моята глупост – да допусна такива хора... Но за мене това беше най-полезното време в цялата моя кариера. Толкова ме отрезви, толкова ми даде шанс да си направим реформата и в партията, и в хората, и в моето мислене, че... точно поговорката "Всяко зло за добро". Думите са на бившия вече премиер Бойко Борисов и са за списание "Л'Еуропео". Датират от деня на изборите за 45-ото Народно събрание - 4 април, а кратко видео от разговора бе излъчено в сутрешния блок на Нова тв в рамките на рубрика с интервюта с бивши министър-председатели.

Кои чужди служби и кои олигарси точно визира Борисов, не става ясно. Става ясно само, че изказването му е във връзка с летните антиправителствени протести. „Много добре съчетано, направено във всички оси“, както той го определя.

"Ние нямаме жив герой, нямаме като история жив герой. На най-славните ни царе не знаем къде са гробовете. Симеон, Иван Асен II, на кой. Цар Самуил знаем къде е, но пак е без гроб. Така че много са си заминали нещастно. И с живота си са платили премиери, така че...", разсъждава още Борисов, министър-председател допреди един ден.

"Това е като една професия и свикваш с нея. Погледнато реално във всичките ми битности, аз най-много съм работил премиер, колкото и да звучи... Пет-шест години съм бил пожарникар, пет-шест години – кмет, пет-шест – главен секретар и над десет – премиер", прави равносметка.

"Първият мандат се прави лесно, защото тогава имахме най-много депутати. Вторият и третият мандат, за разлика от това, което си мислите, аз с друга тактика подходих. Първо, аз нито имам търпението, нито нервите, прекрасно познавам опонентите, а преговорите за коалиционно правителство действително не са пазарлък, а са сложно нещо. Аз пускам жени, и сега така ще направя, живот и здраве, ако зависи от нас. Първо, жените са по-търпеливи, по не агресират ситуацията, защото не се сбиват, не се псуват. Не казвам, че са по-леки преговорите, напротив, те по-умело ги водят, това искам да кажа. И казват: ние в нашата програма увеличение на данъците не можем да допуснем, намаление на доходите – не можем да допуснем, спиране на строителство на „Хемус“ и „Струма“ - не можем да допуснем. Сиреч четири-пет неща, от които не можем да се откажем. Вие можете ли да ги приемете? 

А какво искали от ГЕРБ? - „Да не признавате Северна Македония, да не признавате Истанбулската конвенция, да не.... И тук възникват часове спорове".

"Сега модата е всеки да се готви за силна опозиция, силна, остра, а то острата е тъпа. Целта на този политически мач е да станеш шампион, да станеш първи. Да се класираш в евротурнирите и да можеш да управляваш", атакува опонентите си Борисов.

„Те какво правят? Искаме да сме остра опозиция. Сиреч, хем да са си депутатчета, да си взимат заплатите, да се изока по един път на няколко дена – сряда, четвъртък – в петък вече са при избирателите и да чака другия вторник. Хем искат да са така, хем искат всеки ден някой да носи отговорност от 7 до 21 ч. за всяко паднало камъче на път да отива и да го събира, ако трябва с метлата.“