Бойко прикотка земеделци и репресирани от комунизма

Хората на Анастасия Мозер пак пристанаха на ГЕРБ

Актуални новини
15:54 - 15 Март 2021
4133
Бойко прикотка земеделци и репресирани от комунизма

Бойко Борисов продължи да разширява кръга от организации, които ще подкрепят водената от него коалиция ГЕРБ – СДС на парламентарните избори. В понеделник той подписа партньорски споразумения с близките му партия „Обединени земеделци” на Петя Ставрева и почетния лидер Анастасия Мозер и Съюз на репресираните от комунизма „Памет“ на Лиляна Друмева.

В края на февруари Борисов постигна сходна договорка с гражданско сдружение ДЕН, водено от бившия политик от ДПС Мехмед Дикме. От изявленията им стана ясно, че основната цел на съюза е да разсее вечните подозрения за задкулисно сътрудничество между управляващата партия и движението на Ахмед Доган. Затова Дикме изрично подчерта: „Надявам се нашето партньорство да елиминира спекулациите за съвместна работа на ГЕРБ с ДПС.”

Новите партньори на Борисов всъщност преди са били в редовете на неговата формация. Петя Ставрева е бивш евродепутат от ГЕРБ – още от далечната 2007 г. Впоследствие тя оглави „Обединени земеделци”, но продължи да поддържа близки контакти с партията, която навремето я заведе в Страсбург. На европейските и местните избори през 2019 г. например Ставрева подписа сходно споразумение за партньорство с ГЕРБ.

Не е чужда на Борисов и Лиляна Друмева. Шефката на Съюза на репресираните е депутат от ГЕРБ в 44-то Народно събрание. Тя влезе в парламента на мястото на Данаил Кирилов през 2019 г., когато той стана правосъден министър. Година по-късно трябваше да му го върне, когато Борисов го изхвърли от правителството. Но за съвсем кратко – Кирилов бързо подаде оставка и като депутат.

Сега Ставрева и Друмева призовават поддръжниците си да гласуват за ГЕРБ, без публично да искат нищо в замяна. „В лицето на коалицията ГЕРБ – СДС ние виждаме силен застъпник на евроатлантическите ценности. Вярваме, че можете да завършите стартирала вече модернизация и икономическо развитие на България”, обърнала се е земеделката към Борисов, цитирана от пресцентъра на ГЕРБ. В същия дух е говорила и шефката на репресираните.