Бойко: "Лукойл" изсмука 2 млрд. лева, а не ще да намали цените с левче

Тезата, че не можем без руски петрол, издъхва, заяви Борисов

Политика
21:31 - 20 Юли 2023
4825
Бойко: "Лукойл" изсмука 2 млрд. лева, а не ще да намали цените с левче

Коалицията ”Лукойл” отказа горивата да поевтинеят с един лев, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите му четири проруски партии продължават да искат милиарди долари, които да изтичат през ”Газпром” и неговите дъщерни фирми, съобщи Bulgaria ON AIR.
 
Борисов попита защо "Лукойл", които са "изсмукали над 2 милиарда от българския народ", не си прехвърлят фирмите още тази година в България, a щели да го направят догодина.

"БСП, ПП, Възраждането и Възхода не подкрепиха да връщаме по 1 лев на българските потребители от нафтата и бензина А95”, обясни Борисов. Това са четирите проруски партии, които продължават да искат милиарди долари, които да изтичат през “Газпром” и неговите дъщерни фирми и “Лукойл” през неговите дъщерни фирми за войната, която Путин води в Украйна”, заяви Бойко Борисов.

“От другата страна е евроатлантическата коалиция ГЕРБ - СДС, ДБ, ДПС”, подчерта Борисов. Делян Добрев посочи, че в същата група са и няколко депутати от “Промяната”, но не ключови - като Венко Сабрутев, които били против.

“Миналата година “Лукойл” е работил с 50% руски петрол и 50% друг. Тезата, че не можем без руски петрол, издъхва. Тази година работят с него, защото е с 1 лв. на литър по-евтин. Но той не отива при българските потребители, а в швейцарски сметки”, поясни Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката.

“Ако приемем, че печалбата е 2,1 млрд. лв. на година - защо сега не ги дадат, а от догодина. Те тази година са се напечелили. 700 млн. лв. могат да дадат, който е 33% за облагане на сръхпечалбата”, попита Борисов.

Ударно минаха два антикорупционни закона, посочи Борисов. Той имаше предвид законопроекти за реформа на КПКОНПИ, внесени от МС и от ПП.

Лидерът на ГЕРБ подчерта още, че подкрепата за Украйна има огромно значение за целия демократичен свят.