Бойко Рашков: Борисов не беше арестуван ей така, имаме 430 страници срещу него

След като спечелим изборите на 2 април и съставим правителство, ще ограничим до минимум корупционната среда в нашата страна

Политика
09:59 - 22 Март 2023
4279
Бойко Рашков: Борисов не беше арестуван ей така, имаме 430 страници срещу него

„Тримата бяха задържани по конкретен повод и причина. Те не бяха задържани просто ей така, защото органите на МВР по това време са нямали никаква служебна ангажираност. Те са задържани по конкретен сигнал на един български гражданин, който е извън страната." Така бившият вътрешен министър и кандидат-депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков коментира доклада на Държавния департамент на САЩ, в който се коментира ареста на Бойко Борисов.

"Тримата са били свързани в корупционна схема с намиращия се в Дубай Васил Божков. Към тяхното задържане се е пристъпило, след като са събрани 430 страници материали, от които всеки нормален човек може да направи извод, че е съществувала такава корупционна схема“, обяви той в Кюстендил без да уточни доказана ли тази схема във въпросните стотици страници. 

Според него решението на съда, че задържането е било незаконосъобразно, съвсем не означавало, че има „знак на равенство с виновността на тези три лица“.

„Много е трудно да говорим по темата дали правата на българските граждани са на пиедестал. Очевидно е, че това не може да бъде така, след като това, което гражданинът притежава като право, ако желае да го реализира, трябва да го реализира чрез някаква корупционна схема.

Като четем в Доклада на Държавния департамент на САЩ за спазване на човешките права за 2022 година, че правата на българските граждани са нарушени - това е твърде широк въпрос. В този доклад съвсем не става дума само за лица, за които са взети мерки за принуда, например „задържане под стража“. Въпросът е много, много по-широк“, каза още той.

„След като спечелим изборите на 2 април и съставим правителство, трябва да положим всички усилия да създадем такива правила, които да важат за всички и да се ограничи до минимум корупционната среда в нашата страна. Корупцията създава не само лош имидж на България, но е и явление, което води до обедняването на всички български граждани“, увери Рашков.