Бойко Рашков предупреди: Купуването на гласове започна, ще има арести

Идентифицирани са множество лица за търговия с вота, обяви вътрешният министър

Политика
12:44 - 23 Юни 2021
5283
Бойко Рашков предупреди: Купуването на гласове започна, ще има арести

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков заяви пред журналисти в Министерския съвет, че областният управител на Смолян Стефан Сабрутев е съобщил по време на днешното заседание на кабинета, че в някои населени места в областта има оказван огромен натиск върху отделни граждани, които ще гласуват на предстоящите избори.

"Натискът е оказван по различен начин и по различни причини", допълни министърът.

„В някои населени места има оказван огромен натиск върху избиратели - по различен начин и по различни причини”, обясни силовият министър.

Той каза и по какъв начин се случвал натискът: „Ако някой отиде в горското стопанство, например, да си купи дърва за огрев, друг отиде да ползва други подобни услуги - всичко това се използва за натиск. Това е позорно явление, поне според моята оценка”, категоричен е Рашков.

"МВР има достатъчно възлова роля за осигуряването на честни избори и най-сложната задача е да се възпрепятства купуването на гласове", увери Рашков.

Той допълни, че са идентифицирани множество лица, които започват да създават организация за купуване на гласове. Спрямо тези лица, в определен момент, който ще бъде избран, ще се предприемат необходимите законови мерки, за да се предотврати извършването на престъпление против политическите права на гражданите, против замяната на техния действителен вот с такъв, който тяхната воля не диктува, заяви министърът.