Бойко Рашков: Прокуратурата лъже!

Политика
08:40 - 24 Март 2022
4912
Бойко Рашков: Прокуратурата лъже!

Бойко Рашков опроверга прокуратура, която вчера обясни, че няма досъдебно производство срещу вицепремиера Асен Василев за престъпление по служба. „Свикнахме прокуратурата да лъже”, отсече МВР министърът и показа документа пред камерата на Би Ти Ви.

Става дума за среща между Асен Василев и боса на „Инса Ойл” Георги Самуилов и негова жалба срещу министъра на финансите.

Досъдебното производство срещу Асен Василев е политически акт, заяви Рашков.

По думите му без необходимите данни това е злоупотреба с процесуални правомощия, тъй като не са налице изискуемите по закон предпоставки за поставяне началото на досъдебно производство. Също така трябва да има не само законен повод, а и достатъчно данни за това.

Рашков показа и документите на досъдебното производство, което е образувано. Той настоя да се попита Специализираната прокуратура защо твърди обратното.

„Свикнахме вече с това от там да се получават неверни данни, да не кажа да се лъже“, заяви вътрешният министър.

"В документите се съдържа сигнал на Георги Самуилов до главния прокурор, където той подробно разказва за среща, която е имал Асен Василев с бизнеса, включително е провел разговор със Самуилов. Той описва няколко факта, които са се случили на 13 и 14 март тази година. Става въпрос за спекулата с горивата. Твърди, че Василев едва ли не е извършил някакво престъпление по отношение на самия него", обясни Бойко Рашков.

"Отделен е въпросът дали има данни за престъпление тук. Толкова много са бързали, че са написали, че законен повод е съобщение от органите на МВР до Специализираната прокуратура, което е откровена лъжа. Материали от МВР до Спецпрокуратурата няма. Има сигнал от Георги Самуилов, който има пряк достъп до главния прокурор. След като той незабавно се е задействал, материалите са изпратени", уточни още вътрешният министър.

„В документа пише: „Съобщение от органите на МВР“. МВР не е изпращало никакво съобщение на прокуратурата. Защо го пишат това? За да ангажират МВР по някакъв начин и да си оправдаят незаконните действия?“, попита Рашков.

„Разбира се, от това нищо няма да излезе. Това е злоупотреба с право от прокуратурата, тъй като вътре няма достатъчно данни за каквото и да било престъпление“, категоричен бе той.

По думите му е интересно защо Специализираната прокуратура продължава да лъже, че производство срещу Асен Василев няма.

Прокурорът Георги Николов от Спецпрокуратурата е образувал производството.

„Значи Георги Самуилов има пряк достъп до главния прокурор. В сигнала пише, че има данни за престъпление”, разкри още Бойко Рашков.

По повод арестите МВР разполага с три източника за ареста на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

- Сигнал от „Боец“

- Показания на Васил Божков

- Доклад на АФИ за липсата на 559 млн. лева

Българската прокуратура в сегашния й състав неглижира този факт. Значение за нея обаче имат лицата, които трябва да понесат съответната отговорност, ясен е Рашков. По този случай АФИ е констатирала над половин милиард лева, това за прокуратурата няма значение, тя е размотавала случая. Двама прокурори са възложили проверки и от тях няма никакъв ефект дори и след пет години.

Сестрата на Севдалина Арнаудова работи в Главна дирекция „Национална полиция“, уточни още вътрешният министър като коментар дали има теч на информация по случая.

Представителите на Европейската народна партия очевидно не знаеха обстоятелствата около ареста на тримата от ГЕРБ. Не знаеха за връзките с групировките и комунистическото минало на инж. Бойко Методиев Борисов, който напуснал МВР, защото не е искал да се деполитизира, по онова време е бил член на БКП, напомни Рашков и показа документа за този отказ.