Бойко Рашков: Турция се опитва да се меси във вътрешните ни работи

Политика
12:45 - 18 Ноември 2021
3099
Бойко Рашков: Турция се опитва да се меси във вътрешните ни работи

"Всички видяхме поведението на някои представителни органи в Турция преди първия тур на изборите. Това може да се тълкува като намеса във вътрешните работи на България", каза вътрешният министър Бойко Рашков на пресконференция за резултатите от работите на МВР за вота и обясни подготовката за балотаж.

Той изчете публикации в турската преса, призиви на държавни органи в южната ни съседка, както и изселнически организации, в които хората се призоват масово да гласуват за Движението за права с свободи.

Рашков обърна внимание и на факта, че избирателите в Турция са гласували с рекордна скорост в една секция, като за около минута е трябвало да попълнят декларацията си, да им проверят документите, да се справят с машината.

 Рашков отново посочи, че ГЕРБ и ДПС са рекордьори по купуване на гласове. "Точно те се оплакват от репресии, всъщност си партнират, включително и с прехвърляне на гласове. Още не сме се справили с това уродливо явление "политиците да си купуват места в парламента", каза Рашков.

122 са досъдебните производства за престъпления, свързани с политическите права на гражданите за изминалите избори. За вота през юли са били 91.

 Вече има и осъден условно за купуване на гласове в Плевен.
Според Рашков трябва да има по-сурови наказания за купуване на гласове, както и да се прилагат СРС за разкриване на това престъпление. Той даде още няколко примера от страната.