Бойко Рашков започна Гешев от ден първи: Той превърна прокуратурата в придатък на властта

Умотевицата се превърнала в запазена марка на държавното обвинение

Политика
11:52 - 15 Юли 2020
2532
Бойко Рашков започна Гешев от ден първи: Той превърна прокуратурата в придатък на властта

Прокуратурата работи с двойни стандарти, а Иван Гешев е превърнал държавното обвинение в придатък на политическата власт. Това заяви днес пред бТВ бившият директор на Националната следствена служба и от вчера член на правния съвет към президента Радев - Бойко Рашков. Той коментира актуалното състояние на прокуратурата и исканията за оставката на главния прокурор. 

Той обърна по-сериозно внимание на силовото влизане на разследващи в сградата на президентството от миналата седмица. Според Рашков този подход повдига два много важни въпроса, а първият от тях - "защо трябваше да се вдига толкова много шум?"

"Шумотевицата е привилегия на българските политици. Чрез нея отключват доверие на гражданите към собствениците си действия и очаквания в посока на евентуални политически събития". Именно по времето на последните два прокурорски мандата - този на Сотир Цацаров и този на Иван Гешев обаче - шумотевицата се превърнала в запазена марка на държавното обвинение. А тя, според Рашков, цели да обслужи политическите интереси на хората около прокуратурата. 

"Процесуалните дейности, които трябва да се извършват в административната сграда на президентството, са известни как се осъществяват и този шум е излишен. Освен ако не се преследват политически дивиденти" И продължи да пита какво престъпно намира прокуратурата в това, че в един кабинет е намерено съдебно решение, което не е подписано и подпечатано? Според него - ако гражданин се сдобие с решение на някой съд, това е публична информация и няма нищо класифицирано. 

"Беглецът (Васил Божков), който сега е в Азия, беше тук до неотдавна. А извършваните от него деяния, за които е обвинен, са направени по времето на Владислав Горанов, Бойко Борисов, Иван Гешев, Сотир Цацаров, Менда Стоянова, пресаташето на премиера и много други" Според Рашков, от цялата тази информация може да се направи само един извод - "държавните органи, които много добре знаят, че 5 години не се плащат съответните такси, започват да преследват човека, с който са общували"

И допълни, че няма нормална държава в света, в която принципалът на държавна комисия, която не е събрала цели 700 млн. лв. от хазарт, да не си подаде оставката, веднага след като информацията стане публична. Това пък заяви пред бТВ бившият член на ВСС и настоящ член на управителния съвет на Камарата на следователите в България Ясен Тодоров. Той коментира сблъсъкът между държавния глава Румен Радев и Иван Гешев, като - очаквано - зае напълно страната на втория. 

Според него се правят опити прокуратурата да бъде замесена в политически борби, докато самата прокуратура пък нямала политически амбиции. "Мечтата на всяка изпълнителна власт е да подчини съдебната", заключи мъдро Тодоров. 

Според него това вече се е случило - политиците са овладели съдебната система и това било най-големият проблем. Не бяха посочени имена на политици обаче, нито пък на политически партии. В същото време - страната ни имала модерна съдебна система и нямало какво да й се променя. 

И още - специализираната прокуратура, колкото и недоволство да имало от нея, работела като Комисията на Лаура Кьовеши в Румъния. Самият Тодоров имал своите резерви по отношение на т.нар. "румънски модел", но никой не го бил чул, така че сега всичко било наред. 

За финал - Ясен Тодоров, беше категоричен: "Единственият орган, който може да освободи предсрочно главният прокурор - това е ВСС. Но смятам, че в момента няма основание за такова нещо. Оставката е личен акт и всеки човек на даден пост може да подаде своята оставка!"