Бойко смята: 19 млн. на ден струва шоуто в НС

Актуални новини
14:45 - 08 Май 2021
2680
Бойко смята: 19 млн. на ден струва шоуто в НС

По 19 млн. лева на ден струва шоуто в парламента. Това пресметна премиерът в оставка Бойко Борисов след срещата между евролидерите в Портов, в която той участва онлайн.

В началото поясни, че разговорите продължили два ни, а сега предстояла и среща между ЕС - Индия. Разговорите за европейският социален стълб, основа тема на срещата на 7 и 8 май, пък започнали още преди две години.

Изтъкна, че ЕС е най-доброто място за живее. Напомни, че правителството поставило образованието в основен приоритет. Отбеляза онлайн обучението на учениците по време на пандемията. Изтъкна общата декларация на евролидерите, приета след срещата в Порто.

Поясни, че това те са започнали да го правят още преди 4 години, като напомни, че са върнали над 50 000 в клас. Било важно да се обучават децата в специални умения, за да участват след това на пазара на труда. Поясни, че сега на нас са ни нужни машинни инженери и технолози. Това, което в бъдеще ще се развива, каза Борисов.

По думите му пандемията дала един тласък на социалният стълб на ЕС, как да подпомогнат възрастните, за да не изпаднат от пазара на труда. Според него тревогите от пандемията ще продължат. Отново благодари на шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен за усилията. Сега над 200 млн. ваксини се поставяли в ЕС, а у нас само за ден 37 000.

А в понеделник още 300 000 ваксини пристигали, а след седмица - още 400 000. По думите му зелените коридори могат да работят на максимум. Всички лъжи заминават една по една, остава свършеното и работата, каза той.

Относно дигиталния сертификат заяви, че целта не била да затруднява, а точно обратното.

България била една от първите в ЕС, които реализира услуга за предоставянето на сертификати. Така на 7 май били извършени тестове на съвместимост на системата ни с тези на Швеция, Румъния и други. Така Швеция успешно са валидирали и разчели данните от нашия е-сертификат.

Пак на 7 май били проведени тестове за интеграция на дигиталните сертификати в ЕС. България успешно представила свой криптографски материал. На 14 май ново тестване. Така след това България ще бъде една от първите страни, при стартирането на системата в ЕС от 1 юни.

Чешкият премиер Бабиш пък благодарил на Борисов и България заради работата на прокурорите и действията в НАТО, явно визирайки казуса с руските шпиони.

Само мое да ми е мъчно и да ми е жал, да бъда тревожен. В Европа всяка стотинка се преценява. Парламентът ще бъде закрит',каза Борисов. По думите му Радев не би се гордял с това, което е направил. На вотът били дадени над 150 млн. лева - за ваксиниране на секциите, за машините. Но за 8 работни дни, толкова били в НС, тези избори струват 18 -19 млн.

"По 19 млн. лева на ден струва това шоу в НС. Хубаво, че го закриваха, иначе щяхме да фалираме",каза Борисов. Поясни, че ще се постараят отново да са първи на вота. Две неща свършили в НС за това време - ИК и споразумението за еър полисинга.

Бойко Борисов съобщи още, че предстои среща между ЕС и Индия.