Бойко търси помощ за нашите тирове

Премиерът пише на премиерите на няколко държави за по-справедливи мерки по пакета „Мобилност“

Икономика
20:57 - 26 Март 2019
2713
Бойко търси помощ за нашите тирове

Премиерът Бойко Борисов търси помощ отвън по пакета „Мобилност”. „Днес писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия, както и на лидерите на ЕНП партии от тези държави, с молба да подкрепят усилията на българските евродепутати за удължаване на срока за дебати и изработване на едни по-балансирани и справедливи мерки по пакета „Мобилност”.

Това написа във фейсбук министър-председателят.

Той благодари на шефа на Европейския парламент Антонио Таяни, с когото разговаря миналата седмица по темата, че е взел предвид аргументите срещу настоящите текстове, които са му изложили и евродепутатите от България, Унгария, Полша, Латвия и Литва.

„Таяни обяви, че има правна неяснота, след като 2/3 от текстовете са отхвърлени от транспортната комисия и Европейският парламент утре отново ще гласува дали пакетът да остане в дневния ред на тази пленарна сесия”, допълни Борисов.

„Борисов да звънне на Таяни, ако е загрижен за превозвачите”, призова по-рано днес депутатът от БСП Георги Свиленски.

По думите му поведението на тримата евродепутати, които не присъстваха вчера на гласуването на дневния ред, е позорно, тъй като са изпуснали шанса с два гласа да се отхвърли предложението.

„В момента има възможност господин Борисов да покаже, че е действително загрижен за българските превозвачи. Ако до края на деня се свърже с председателя на ЕП Таяни и го убеди да оттегли точката”, заяви Свиленски и обясни, че доколкото му е известно единственият, който може да промени да оттегли това от дневния ред е Таяни. „Доколкото знам, те са от една партия”, посочи още Свиленски.

Снимка: БТА