Бойко: Васил Терзиев май яко е купувал гласове

Има нещо мръсно, нечисто, купено и това са факти'', обобщи шефът на ГЕРБ

Политика
12:13 - 01 Февруари 2024
7077
Бойко: Васил Терзиев май яко е купувал гласове

За втори път в рамките на няколко дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов взе отношение по въпроси, свързани с управлението на София. След като миналата седмица намекна, че партията му няма никакво намерение да помогне за решаването на блокадата на Столичния общински съвет, днес Борисов зае страната на общинския съветник от БСП Ваня Григорова, която бе и кандидат за кмет на столицата, но остана втора.

Григорова обжалва изборните резултати с аргумент за проблеми с машинното гласуване и грешки при нанасянето на резултатите в протоколите. Първоначално след жалбата на БСП - София започна проверка на протоколите от 313 избирателни секции в столицата, но Административният съд - София, решава, че това е недостатъчно и назначава нова съдебно-техническа експертиза, с която да бъдат анализирани протоколите от всички 1639 избирателни секции в столицата.

Мотив за назначаването на нова експертиза е, че общо 15 от флашките с резултатите от проверените секции не са открити. ЦИК твърди, че ги съхранява в мазе, но не може да ги открие. Вещите лица установяват, че флашките, които съхраняват изборните резултат, нямат квалифициран електронен подпис.

Заради заключенията в първата съдебна експертиза лидерът на ГЕРБ заяви, че ако те бъдат потвърдени, може да се говори за ''мащабно купуване на гласове''. По думите му, ако действително бъде установено, че липсват флашки и има подменени гласове в полза на Васил Терзиев, това доказва "чудовищно купуване на гласове за бели якички" в столицата. Според него затова буксува Столичният общински съвет: "Има нещо мръсно, нечисто, купено и това са факти'', обобщи Борисов ситуацията и обвини медиите, че мълчат по темата.

На 8 февруари Столичният общински съвет ще направи нов опит да си избере председател, след като и седмият беше неуспешен. Ако и той се провали, не е изключено да се стигне до предсрочни избори за Общинския съвет в София.