Бойко Величков: Инициативата "Оставка в 18-ата минута" е само катализатор

Тези хора, които критикуваме, не заслужават хули и обиди, защото са дали толкова много на футбола, но е крайно време да си тръгнат, заяви бившият футболист

Спорт
16:11 - 24 Октомври 2023
2649
Бойко Величков: Инициативата "Оставка в 18-ата минута" е само катализатор

Бившият футболист и настоящ треньор и собственик на футболна академия Бойко Величков лансира идеята за призива за „Оставка“, който феновете да скандират в 18-ата минута на всеки мач от родното първенство във всички нива на футбола.

Идеята придоби популярност и в изминалия кръг на почти всички стадиони в efbet Лига, както и други мачове в България бе скандирана „Оставка“ в 18-ата минута на мачовете, което е свързано с 18-годишното управление на ръководството на БФС.

Бойко Величков сподели пред Дарик радио за идеята и дали е изненадан от отзвука, която тя получи:

"Темата е малко по-широка. Моята позиция не е от няколко дни, затова, че българският футбол крещяща нужда от рестарт, от ново начало, от други принципи на работа, защото изоставането е много голямо. В позицията си на анализатор в Диема поне 20 пъти спокойно и свободно съм си изказвал мнението, естествено не със същия отзвук. Аз критики съм ги дал и си нося негативите на това нещо. Аз бях изваден, игонаен, помолен да си тръгна от „Треньорската школа“ в момента, в който се разбра, че съм част от екипа на Димитър Бербатов.

Относно това, което се случи онзи ден. Тази моя идея бе просто катализатор. Ясно е, че един процес, за да започне да се случва по-бурно трябва да назрее конкретната ситуация. Изказването на Данчо Лечков пред вашата медия повлия, реакцията на другите федерации повлия. Според мен повлия и поредният лош резултат на националния отбор. Моят призив бе в точния момент и затова получи по-голям отзвук“, каза Бойко Величков.

„Иска ми се да сложим една голяма скоба и да има чуваемост. Тези хора, които критикуваме, те са моите и предполагам нашите герои от детинството. Аз съм израснал, скандирайки техните имена. Заради тях съм се притеснявал, заради тях съм заобичал футбола. Не заслужават хули и обиди, дори само заради факта, че са дали толкова много на футбола като играчи. Оттам нататък обаче аз не виждам нищо лошо всеки човек да бъде критикуван за работата си, която според обществото, съумява или не да свърши. Някак си трябва да се отчете факта, че бяха огромни футболисти за нашето време и ще останат имената им със златни букви. Тъжно е всичките тези хули, които понасят заради 1-2 десетилетия по-късно“, допълни Бойко Величков.

„Очаквам да продължи това. Организираните привърженици на различните отбори, големите фенски маси, продължават да се реорганизират, да измислят начин за протестни действия. Следващата фаза ще бъде на мача срещу Унгария. Смятам, че е крайно време за категорично мнение и позиция. Всичко знаем, че категоричната позиция на българина не му се отдава, защото през годините никога не му е носила успех. Нямаме гражданско общество, което да защитава инакомислищите.

Нямаме гражданско общество или футболно общество, което някак да приеме, че някой може да има различно мнение. Различното мнение прераства във война и противоборство. Всички тези факти трябва да ги отчетем и всеки да търпи своята критика. Като бях малък баща ми ме учеше на това как да се справям с критиката. Той ми казваше: „Ако на един глупак му кажат, че е глупак, той се обижда и започва да спори. Ако на умния човек му кажат, че е глупак, той се замисля и анализира и търси грешки в себе си“. Критика е най-градивното нещо, което може да съществува и когато дълги години не се вслушваш в критиката се стига до по-сериозни мерки. Бях катализатор с този пост“, каза той.

Бойко Величко разкри още, че след поста, не е имало човек, който да се е изказал негативно за идеята, като уточни, че няма контакт с хората от БФС.

„Нямам контакт с тези хора. Те каквото можаха да направят го направиха. Извадиха ме от Треньорската школа, имам информация, че са търсили вариант да ми отнемат лиценза. Извадиха моя клуб от първенства и турнири. Вадят едни 100-150 деца от първенствата. Никой не го интересува тренират ли, дебели ли са, наркомани ли са. Никой не го интересува това. Важното е да няма глас клуба на Бойко Величков, защото след това ще гласува за Димитър Бербатов, примерно.

Говоря за ФК Спартак София, чиито почетен президент е великия Добромир Жечев участник на 4 Световни първенства. Те даже и това не знаят, че като легенда на Спартак София съм го направил президент на отбора. Никой не го интересува какво се случва. Министърът на спорта и него не го интересува. Поде се някаква кампания, Димитър излезе и каза, че има клубове, има деца, които са извадени. Къде е тази среща с министъра? Защо не се случва? Какво въобще прави спортната общественост за тези деца? БФС играе на контра на всички, които искат промяна. Спортното министерство мълчи, защото така му изнася. Хората, които са на терен и се занимават с футбол се ядосват и псуват във Фейсбук или на ум. Това е!“, завърши той.